Oamenii de ştiinţă din Cuba cred că pe 5 planete din jurul celei mai apropiate stele de noi, Alpha Centauri, s-ar putea găsi viaţa! Cum arată fiinţele de pe acea planetă?


Alpha Centauri BÎn timp ce descoperirea de exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar) a devenit deja o obişnuinţă în ultima perioadă, unul dintre cele mai mari anunțuri din astronomie a avut loc în 2012, atunci când astronomii au descoperit o planetă asemănătoare Pământului, care orbitează cea mai apropiată stea de noi, Alpha Centauri B, aflată la doar 4,3 ani-lumină depărtare. De fapt, ca să fim corecţi, cea mai apropiată stea de noi este Proxima Centauri, care face parte totuşi, împreună cu Alpha Centauri A şi Alpha Centauri B din acelaşi sistem stelar, Alpha Centauri.

Desigur, o astfel de descoperire a dus la o dezbatere aprinsă în ultimii ani. În timp ce majoritatea astronomilor rămân sceptici cu privire la prezența acestei planete, astronomii continuă să studieze acest sistem, prin simulări pe calculator; cele realizate în 2008 au arătat posibilitatea existenţei a 11 planete asemănătoare Pământului în „zona locuibilă” a stelei Alpha Centauri B. Acum, studii recente sugerează că 5 dintre aceste planete simulate pe calculator au un potențial ridicat pentru viață fotosintetică.

Studiul din 2008 a calculat numărul probabil de planete din jurul Alpha Centauri B, presupunând existenţa unui disc protoplanetar inițial populat cu 400-900 de stânci sau protoplanete, aproximativ de dimensiunea Lunii. Ei apoi au urmărit discul pe parcursul unei simulări pe o perioadă de 200 milioane de ani, pentru a determina numărul total de planete care se formează din protodisc. Mai multe simulări realizate pe computer au prezis formarea a 21 de planete, dintre care 11 se află în zona locuibilă a stelei.

Acum, o a doua echipă de astronomi, condusă de Dr. Antolin Gonzalez de la Universitatea Centrală din Las Villas (Cuba), au preluat studiul din 2008, evaluând probabilitatea ca aceste planete „locuibile” să aibă parte de viață fotosintetică. Echipa a folosit mai multe măsurători care să evalueze potențialul de viață. Indicele de similaritate cu Pământul reprezintă o primă evaluare multi- parametru a planetelor extrasolare care se aseamănă cu Pământul. Indicele are o scară de la 0 la 1, 0 semnificând fără nicio asemănare, iar 1 însemnând identic cu Pământul; sunt luaţi în calcul mai mulţi factori, ca temperatura suprafeţei planetei, viteza de rotaţie, raza medie sau densitatea. Planetele având un indice cuprins între 0,8-1 sunt considerate a fi capabile de a găzdui viața. De exemplu, planeta Marte are un indice similar cu Pământul cuprins în intervalul 0,6-0,8, ceea ce înseamnă că nu poate susţine viaţa.

Echipa condusă de Gonzalez a constatat că din cele 11 planete din sistemul Alpha Centauri B, 5 planete sunt predispuse în a găzdui viaţa. Valorile indicelui de similaritate cu Pământul au fost calculate ca fiind: 0,92, 0,93, 0,87, 0,91 și 0,86. În conformitate cu această lucrare teoretică, există următoarea ipoteză şocantă: dacă există planete care înconjoară steaua noastră cea mai apropiată, acestea sunt susceptibile a găzdui viaţa!

Citiţi mai multe despre cercetarea oamenilor de ştiinţă cubanezi AICI.


Lasă un comentariu