Numărul pi are valoarea de 3,14 sau de 3,20? O bizarerie matematică…


Pi este constanta matematică care descrie raportul dintre circumferinţa unui cerc şi diametrul acestuia. Este un număr infinit, dar adesea este rotunjit la 3,14 sau 3,142. Valoarea lui pi i-a interesat pe oameni cel puțin din anul 1900 î.Hr., când babilonienii antici au calculat că aceasta este de 3,125, în timp ce vechii egipteni l-au estimat la 3,16. Arhimede din Siracuza a fost prima persoană care a calculat cu exactitate valoarea lui pi, estimând că acesta este un număr cuprins între 3,1408 și 3,14285.

În 1874, William Shanks a calculat pi până la 707 de cifre, deși a fost corect doar până la cea de-a 527-a cifră. În 1945, D.F. Ferguson l-a calculat la 620 de cifre, iar până în 1947 l-a calculat la 710 cifre. În 1999, Takahashi Kanada a calculat pi la 206.158.430.000 de cifre, iar în 2011, Shigeru Kondo l-a calculat la zece miliarde de cifre.

Unul dintre cele mai hilare incidente care implică valoarea lui pi a avut loc în 1897, atunci când Parlamentul din statul american Indiana era foarte aproape de a trece un proiect de lege prin care ar fi stabilit valoarea lui pi la 3,2. Proiectul de lege nu avea intenția de a schimba valoarea lui pi, ci de a rezolva o problemă matematică veche privind cercul. Cu toate acestea, acest lucru ar fi schimbat valoarea lui pi de la 3,14 la 3,2.

Ideea era că aria unui cerc putea fi determinată prin folosirea unei rigle și a unei busole, pentru a desena un pătrat cu aceeași arie ca și cercul. Niciun matematician nu a rezolvat vreodată problema aceasta, dar Edward Goodwin a susținut că a făcut acest lucru în 1894. Cu tot cu drepturi de autor, care trebuiau să fie plătite. Cu toate acestea, Goodwin a oferit gratuit această soluţie școlilor din Indiana, cu condiția ca legiuitorul statului să treacă un proiect de lege care să confirme că soluția sa este legitimă. Însă, soluţia lui Goodwin era una greşită, întrucât stabilea valorea lui pi la 3,2. Statul Indiana aproape că a aprobat proiectul de lege, dar acesta a fost retras atunci când un profesor de la Universitatea Purdue le-a informat că ar fi transformat valoarea lui pi la 3,2.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock