Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

O ghicitoare matematică uluitoare: avem 3 numere şi 3 indicii. Puteţi ghici al patrulea număr?

778
blank
Imagine: (c) www.lovendal.ro

Ghicitorile aritmetice sunt poate unele dintre instrumentele cele mai distractive, dar şi mai logice, necesare antrenării minţii. De aceea, în acest articol, vom vorbi despre o asemenea ghicitoare, care funcţionează cu numere (cifre). Dar, despre ce e vorba?

Ghiciţi următorul număr (format din 3 cifre), folosind următoarele 3 indicii:
Numărul 682 are o singură cifră corectă (care este situată în numărul ce trebuie ghicit), care este situată în poziţia corectă;
Numărul 614 are o singură cifră corectă, dar aceasta este situată în poziţia greşită;
Numărul 296 are 2 cifre corecte, dar ele sunt situate în poziţii greşite.

Aşadar, care este numărul? Îl puteţi ghici, folosind aceste 3 indicii? Iată cum ar trebui făcută analiza:

Primul şi al doilea indiciu ne arată că nu poate fi vorba de cifra 6; deci o eliminăm. Al treilea indiciu ne conduce la concluzia că “2” şi “9” sunt cifrele corecte din numărul ce trebuie să-l ghicim (căci “6” nu poate fi). Aşadar, ne întoarcem la primul indiciu, şi eliminăm şi cifra “8”, din moment ce nu avem decât o cifră situată în poziţia corectă – “2”.

De aici, revenind la indiciul 2, putem trage concluzia că cifra lipsă trebuie să fie “4” (şi nu “1”), întrucât “4” se află în poziţia greşită (poziţia a 3-a, care e ocupată deja de “2”, din primul indiciu). Aşadar, avem “9”, “4” şi “2”. Dar poziţia lor e corectă?

În final, ştim că “2” trebuie să fie la finalul numărului; mai rămân “9” şi “4”, care trebuie să ocupe poziţiile 1 şi 2. Avem 2 posibilităţi: 492 sau 942. Dar 492 nu poate fi, întrucât “9” din ultimul indiciu se află în poziţie greşită (a 2-a); aşadar, 942 este numărul pe care îl căutăm…

Orgoni Crystal