Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Vă mai amintiţi de melodia “Pump Up the Jam” a lui Technotronic? Iată câteva lucruri inedite despre ea…

735

blankImediat după Revoluţia din 89, după ce s-a dat drumul la emisiuni occidentale la Televiziunea Română, urmăream cu mult interes topurile muzicale din străinătate. Încă eram copil (spre adolescenţă), dar mi-aduc aminte cu nostalgie de o melodie dinamică care îţi atrăgea atenţia instantaneu: “Pump Up the Jam”, a formaţiei Technotronic. Cei născuţi înainte de 1980, vă mai aduceţi aminte de ea? Imposibil să nu o fi auzit, la radio / TV / discoteci sau petreceri. De fapt, ea a făcut furori în întreaga lume, fiind melodia cea mai de succes a formaţiei Technotronic.

Deşi stilul rap al melodiei, numele formaţiei şi accentul versurilor dădeau impresia că Technotronic s-a născut în SUA, adevărul e altul (eu, cel puţin până în anii trecuţi am trăit cu impresia că Technotronic ar fi o formaţie americană). Se pare însă că proiectul muzical Technotronic a fost creat în Belgia, în anul 1988, de către muzicianul flamand Jo Bogaert. Acesta a introdus-o în proiect pe Manuela Kamosi (Ya Kid K), cea care interpretează melodia “Pump Up the Jam” cu atâta talent.

Ya Kid K este de origine africană, născându-se în 1972 în Zair. În 1983, ea s-a mutat în Belgia, iar apoi în SUA (în Chicago şi Dallas). Cât timp a stat în Chicago, Ya Kid K a studiat genul hip-hop de muzică, de acolo născându-se şi accentul american din melodiile Technotronic. La doar 17 ani, în septembrie 1989, Ya Kid K interpretează “Pump Up the Jam”, melodia care a devenit instantaneu nr.1 în mai multe ţări din lume (Canada, Portugalia, Spania etc.), dar şi nr.2 în ţări ca SUA sau Germania, acolo unde industria muzicală este extrem de dezvoltată. Se consideră că “Pump Up the Jam” este o combinaţie între genurile house, hip-hop şi eurodance.

În 1990, Technotronic a mai scos o melodie care a produs şi ea destule furori – “Get Up” – dar aceasta nu a mai putut repeta succesul lui “Pump Up the Jam”.

blank

Şi acum să vă mai spun 2 lucruri interesante legate de această melodie fanion din istoria muzicii:

1) În videoclipul oficial al lui “Pump Up the Jam”, dar şi pe coperta albumului, nu apare interpreta Ya Kid K, ci modelul congolez Felly Kilingi.

2) Melodia a fost creată cu un sintetizator profesionist, inclusiv în partea vocală, care a lăsat chiar anumite imperfecţiuni. Astfel, la un moment se aude I waaaa, a place to stay. Get your booty on the floor tonight”, în loc de I want, adică “doresc” în limba engleză. Ăstea erau imperfecţiunile electronicii japoneze din anii 80. Dar, chiar şi aşa, melodia este una superbă pentru genul hip-hop, iar ritmurile ei nu pot fi uitate niciodată…

Videoclipul YouTube oficial este AICI.

Orgoni Crystal