Shirley Temple, copilul care a câştigat Oscarul la 7 ani

2.130 vizualizari

shirleytemple-1Actriţă, dansatoare şi celebră cîntăreaţă – copil, Shirley Jane Temple a venit pe lume la 23 aprilie 1928, în Santa Monica, statul California (SUA). Fiica cea mică a unui funcţionar a Băncii californiene – George Temple – mai avea doi frăţiori: Jack şi George Jr. Shirley are un chip angelic, ochi de culoarea alunelor şi bucle aurii.

Încă de mică, îşi petrece mai toată ziua în oglindă. Şi când stă la masă, caută să fie tot în faţa acesteia. La vârsta de 2 ani, mama – Gertrude Temple – o înscrie la o şcoală specială de dans. Asigurat că fetiţa va lua lecţii numai de plăcere şi nu pentru a deveni artistă, tatăl încuviinţează. De la început, Shirley atrage atenţia profesorilor, a elevilor şi a vizitatorilor. Dă dovadă de inteligenţă şi talent.

shirley-temple-2Un producător de la Hollywood caută copii pentru filme comice. Într-o zi, ajunge la şcoala de balet frecventată de ea. O remarcă de la prima vedere şi-i oferă un onorariu de 10 dolari pe zi. Mama acceptă, fără rezerve, propunerea. Cu domnul Temple, trebuie dusă muncă de lămurire. Se lasă până la urmă convins, cu condiţia ca micuţa să nu ştie că joacă, „să i se spună că se joacă“. La vârsta de 3 ani şi jumătate, Shirley îşi începe cariera de actriţă. Primele filme – scurte – nu se bucură de prea mult succes. Dar cunoscătorii o remarcă şi ofertele încep să curgă.

Începe să câştige mai bine decât tatăl. Doamna Gertrude îi devine manager. Grijulii, părinţii impun producătorilor condiţii drastice; mama trebuie să asiste la filmări şi repetiţii, copilei să i se asigure orele de odihnă. Să se evite cu desăvârşire complimentele ce ar putea naşte în ea sentimente de vanitate, de credulitate şi de mândrie. Să nu i se arate niciodată un ziar sau o publicaţie care o prezintă ca vedetă. Nu este lăsată niciodată să se vadă în filme, nu ştie că este văzută de întreg globul, nu vede afişele ce ar putea s-o facă să înţeleagă că atrage atenţia oamenilor, pentru a creşte „natural“.

Shirley Temple la vârsta de...80 de ani
Shirley Temple la vârsta de...80 de ani

„Copilul minune“ al filmului american, descoperit de C. Lamont, obţine primul mare succes în filmul „Little Miss Marker“ (în anul 1934). Devine actriţa numărul 1 la box-bffice, între anii 1935-1938, şi este inclusă în lista celor mai populare zece staturi. Câştigă 300.000 de dolari pe an respectiv 100.000 de dolari pe film. Numele său este folosit pentru publicitate la păpuşi, jucării, haine şi alte articole. Printre numeroasele ei filme de succes se numără: „Bucle de aur“, „Heidi, fetiţa munţilor“, „Visul unei prinţese“, „Pasărea albastră“.

La 28 februarie 1935 i se acordă un premiu Oscar de onoare, pentru că „a adus mai multă fericire milioanelor de copii şi milioanelor de adulţi decât orice copil din istoria lumii“. Este primul copil-actor care primeşte mult râvnitul trofeu. Când primeşte statueta de aur, Shirley declară cu inocenţă: „E drăguţă, dar e prea grea. N-o să mă pot juca cu ea. N-aveţi altă păpuşă, mai mică?“ Până la vârsta de 7 ani, joacă în 19 filme. Pentru rolul din „Micul colonel“, California o numeşte colonel onorific.