Din secretele „Femeii dispărute” – filmul celebrului regizor Alfred Hitchcock


Pentru că multă lume trebuie să stea acasă zilele acestea, vă fac o sugestie: să urmăriţi filmul „The Lady Vanishes” („Femeia dispărută”), o capodoperă din 1938 a „regelui filmului de suspans”, Alfred Hitchcock. La prima vedere, subiectul pare a fi unul simplu: călătorii dintr-un tren transeuropean au întârziat o noapte din cauza vremii nefavorabile, într-o mică țară fictivă numită Mandrika. Pasagerii se înghesuie în micul hotel al satului, unde personajul principal al filmului, Iris Henderson, întâlnește o bătrână guvernantă, pe nume Miss Froy. La scurt timp după ce trenul repornește, domnișoara Froy dispare, nemaiputând fi găsită în tren. Unde a dispărut? Ce s-a întâmplat cu ea? Iar filmul gravitează în jurul acestui mister.

Dar, să vă spun câteva lucruri inedite despre acest film. Adaptat după romanul lui Ethel Lina White, „The Wheel Spins” („Roata se învârte”), filmul a fost inițial regizat de Roy William Neill. Însă, a doua echipă a filmului a avut probleme cu poliția iugoslavă, în timp ce se filmau cadrele de fundal, aşa că pelicula a fost pusă în așteptare.

Între timp, proiectul a fost reînviat și l-a preluat Hitchcock, care atunci încă nu se afla la Hollywood, ci în Anglia (acesta fiind, de fapt, penultimul său film înainte de epoca sa hollywoodiană). Noul scenariu al filmului a fost îmbunătăţit, fiind o versiune superioară a cărţii. Scenariştii filmului, Frank Launder și Sidney Gilliat, amândoi influențați de Hitchcock, au refăcut radical complotul și personajele.

Pelicula a fost filmată în primăvara şi vara anului 1938, în Europa unde clocotea aburii războiului, iar filmul a fost lansat în toamna lui ’38. Frank S Nugent, celebru critic de film de la cotidianul „New York Times”, care a devenit ulterior colaboratorul obișnuit al miliardarului Henry Ford, a ales imediat „Femeia dispărută” ca fiind una dintre cele mai bune 10 producţii ale anului 1938, spunând: „Dacă nu ar fi o melodramă atât de genială, ar trebui să o clasăm drept o comedie genială. Văzând-o, trebuie să te încordezi să nu râzi, pentru a nu-l supăra pe regizor”.

Puteţi urmări acest film on-line AICI, gratuit şi legal, pe Daily Motion, fiind distribuită de „Film Gorillas”.