Dr. Gerba a studiat şi densitatea microbilor într-o locuinţă şi a descoperit care este cea mai corectă modalitate de a trage apa. Trebuie să trageţi apa doar după ce aţi coborât capacul.
Dacă trageţi apa şi capacul rămâne ridicat, din vasul de toaletă se va ridica un nor de vapori de apă şi bacterii. E ca „Oraşul Bagdad în timpul unui atac nocturn al Statelor Unite”, comentează cercetătorul. Vaporii de apă poluată plutesc câteva ore prin baia dumneavoastră, înainte de a se depune. O parte ajung chiar pe periuţa dumneavoastră de dinţi. Dr. Gerba a descoperit şi faptul că, într-o locuinţă, buretele de vase prezintă cel mai mare număr de bacterii, urmat de chiuveta din bucătărie. Cel mai mic număr de bacterii, din 15 locuri dintr-o casă, a fost găsit pe colacul de toaletă. El a spus (glumind, poate): „Dacă un extraterestru ar sosi din spaţiu şi ar studia densităţile bacteriene, probabil ar ajunge la concluzia că trebuie să se spele pe mâini în toaletă şi să îşi facă nevoile în chiuvetă”.
De aceea, dacă toaleta dumneavoastră se află în încăperea de baie şi dacă trageţi apa fără să coborâţi capacul, probabil că vă clătiţi pe dinţi cu apă din toaletă.