Taina blestemului lui Superman

419

SupermanAccidentul şi moartea actorului Christopher Reeve au creat un mit

Ziariştii nu au ezitat să comparare destinul lui Christopher Reeve cu alte evenimente tragice: sinuciderea protagonistului filmului pentru televiziune din 1950 dedicat celebrului supererou, George Reeves; greutăţile întâmpinate de autorii serialului, Siegel şi Shuster, după ce au vândut ideea, de milioane de dolari, unei reviste de benzi desenate, pentru ridicolă suma de 130 de dolari; cariera lipsită de noroc a actorului Kirk Alyn după ce a interpretat rolul “Superman” în două serii difuzate în 1940.

O examinare mai amănunţită a evenimentelor face ca ipoteza existenţei unui aşa-numit “Blestem al lui Superman” să fie considerată absurdă. Există mai multe dovezi în sprijinul ipotezei că nu este vorba despre un blestem, decât probe ce ar putea atesta eventuala existenţă a acestuia.

Siegel şi Shuster au fost doi dintre tinerii autori de benzi desenate din anii ’30 care au creat personajul pentru a căpăta o slujbă, şi nu pentru a-l transforma într-o afacere profitabilă. Kirk Alyn a fost unul dintre numeroşii actori de seriale care au intrat în anonimat, “reprofilându-se” în viaţă. Referitor la acuzaţiile aduse actorului George Reeves, considerat responsabil pentru anularea serialului “Aventurile lui Superman”, trebuie menţionat că, în realitate, filmul a avut succes. În momentul morţii lui George, un nou sezon al serialului fusese, deja, achiziţionat, producţia acestuia fiind programată pentru sfârşitul anului respectiv. Principalul sponsor, Kellog, a suplimentat bugetul alocat filmului şi o altă peliculă “Superman şi Planeta Secretă” a fost programată. Scenariul iniţial, scris de veteranul om de televiziune Jackson Gillis, prevedea ca Superman să fie interpretat de George Reeves. Acesta semnase, anterior, şi un contract pentru regizarea unui film în Spania.

A circulat o serie de zvonuri, potrivit cărora Reeves “şi-ar fi pierdut minţile” şi ar fi sărit pe fereastră, convins că poate zbura. În realitate, el a murit în urma unei răni provocate de o împuşcătură în cap în 1959. Oficial, s-a considerat că a fost vorba despre o sinucidere, dar numeroase dovezi par să ateste faptul că ar fi fost asasinat. Au fost semnalate multe apariţii ale fantomei lui Reeves ce par să indice că moartea acestuia s-a petrecut pe neaşteptate, iar spiritul lui nu-şi găseşte liniştea.

Numeroase fapte par să infirme existenta “Blestemului”. Bid Collyer l-a interpretat pe Superman timp de 11 ani, când “Aventurile lui Superman” a fost una dintre cele mai apreciate emisiuni radiofonice, fiind difuzată în perioada 1940-1951. Bid şi colegii săi de distribuţie au fost “Vocile” personajelor din toate cele 17 filme de desene animate produse de Max Fleischer la începutul anilor ’40.

După interpretarea rolului “Superman”, Collyer a cunoscut un mare succes ca moderator al unei emisiuni-concurs şi a murit în 1969, la vârsta de 61 de ani, în urma unui atac de inimă.

Bob Holyday, care l-a interpretat pe Superman pe Broadway, în 1966, în music-hall-ul lui Hal Pronce “Este o pasăre, este un avion, este Superman”, construieşte, în prezent, case de vacanţă în cadrul lanţului hotelier “Pocono” din Hawley, Pennsylvania, fiind un prosper om de afaceri. Dean Cain, interpretul rolului Superman din serialul tv cu acelaşi nume, este protagonistul unui nou serial şi a doua filme de lung metraj. Şi dacă, de-a lungul ultimilor 66 de ani, au fost înregistrate numeroase evenimente nefericite legate de povestea lui Superman, acestea pot fi considerate doar simple coincidenţe.