În westernurile americane, stânga e malefică şi dreapta benefică!

938 vizualizari

westernS-a remarcat de mult timp că regizorii americani ai filmeLOR western, fabricate cu tonele în Statele Unite, dau, fără să vrea şi probabil fără să-şi dea nici ei seama de asta, anumite semnificaţii dreptei şi stângii în filmele lor. Ce impuls de neînţeles îi împinge pe toţi spre asemenea automatisme?

Analizând faptul acesta care intrigase pe mulţi după ce fusese remarcat, revista Photo scria, sub semnătura lui C. Sautet:

„Americanii au stabilit formal că în orice film sensul mişcărilor, intrările şi ieşirile din cadru sau urmăririle personajelor care ies din cadrul unei scene au o importanţă decisivă. De remarcat însă că în mai toate filmele western, dacă urmăritorul este personajul pozitiv pornit să-l pedepsească pe cel rău, atunci goana călare se desfăşoară de la dreapta spre stânga. Dacă cel rău îl fugăreşte pe cel oferit simpatiei publicului, lucrurile stau invers, urmărirea are loc de la stânga spre dreapta”.

Nu putem spune cu precizie care ar putea fi cauza acestui fenomen, dar amintim aici una din explicaţiile oferite de cei intrigaţi şi ei de dezvăluirea respectivă: dreapta – mâna cu care ne facem cruce – este benefică, în timp ce partea stângă este malefică. Deşi nu trebuie să uităm că inima omului se află în stânga…