Enigma maşinilor de cusut Singer care valorează zeci de mii de dolari


SingerÎn urmă cu peste 200 de ani, în 1804, doi americani Thomas Stone şi James Henderson, avură ideea de a crea un mecanism care să înlocuiască mâna omului la cusut. Au trudit din greu şi au reuşit să realizeze ceva „care apuca aţa cu acul de cusut”. Nu era nici pe departe ceea ce-şi doreau. Dar era un început. Despre încercările americanilor află prin 1830 doi francezi, Thimonnier Bartholomeu şi Fervand, care-şi suflecară mânecile şi reuşesc pentru prima dată în lume să producă o cusătură cu acul de cusut vertical. Peste patru ani „mingea” se află din nou la americani care prin Hurt fac „maşina cu suveică”, ca apoi Elias Howe să îmbunătăţească performanţa maşinii care ajunse la 1500-2000 puncte pe minut. An de an, maşinii i se aduc îmbunătăţiri, ea devenind mai eficientă, mai uşoară şi ceea ce este important, portabilă, putând fi folosită în orice gospodărie.

La noi în ţară maşina de cusut a fost introdusă în 1866, adusă de la Paris de un întreprinzător bucureştean. Câteva exemplare au fost expuse într-o vitrină pe Calea Mogoşoaiei. Un ziar al vremii consemna următoarele: „Pe Podul Mogoşoaiei, peste drum de pasaj, s-a deschis expoziţiunea şi vânzarea de celebre şi necomparabile macine de cusut, speciale pentru familie. Mare economie pentru casă şi plăcută distracţiune pentru dame, care fără cea mai mică osteneală şi după trei ore de lectiune pot cu aceeaşi macine a coase, a tigheli, a broda, sutăşia, cordona, însemna rufele, încreţi, cuti, etc. cu o repeziciune de 14 ori mai mare decât a mâinii”. La doar un an, maşinile de cusut apar şi în dulcele târg al Ieşilor, iar de aici în toată Moldova.

Abia după primul război mondial, maşina de cusut face carieră la noi. Cea care se va afla în frunte, căutată şi chiar adorată va fi marca „Singer”. Confecţionată din oţel „de la mama lui”, adică din Germania, cu pedală din fontă şi cu capac din lemn sau porţelan, „Singerul” triumfa. Rezistenţa ei nu fusese înfrântă de nicio marcă. Din Germania garnituri întregi de tren soseau cu preţioasa marfă spre România. Deveniseră aşa de căutate, încât reprezenta pentru o pereche de însurăţei averea cea mai de preţ. Se părea că nimeni n-o poate detrona. Şi totuşi, prin anii 60, apare „Ileana”, maşina noastră de cusut electrică, care rapid va transforma „Singerul”, într-un obiect de muzeu. Biata maşină va fi dusă, fie într-o magazie întunecoasă, fie într-o „cameră de curat” servind drept masă de televizor. Peste „Singer” se aşterne valul uitării.

Piese de platină ascunse în maşinile de cusut Singer

Dar, prin 1996, apar prin ziarele româneşti primele anunţuri de genul „Cumpăr maşină de cusut „Singer”. Ofer preţ bun”. A fost un anunţ banal, căruia abia i s-a dat atenţie câţiva ani mai târziu. Se caută maşini de cusut „Singer”. De ce? Are piese de platină. Se spunea că între 1930-1934, evreii din Germania şi-ar fi transformat întreaga lor avere în piese de platină asamblate la maşini „Singer”, când a început teroarea hitleristă. Acestea ar fi fost expediate la Bacău, unde era o puternică colectivitate evreiască şi de la care urma să se recupereze metalul preţios. Spre recunoaştere erau anumite serii… dar şi numele modificat „Zinger”.

Miliarde de dolari în conturi bancare din băncile elveţiene

Dacă, atunci se explica totul prin componentele din platină, între timp a apărut o altă explicaţie, de-a dreptul senzaţională. Aşadar, stimaţi cititori ai site-ului, aşezaţi-vă pentru că de acum încep nişte dezvăluiri care vor face ca şi cei mai sceptici, să-şi piardă somnul noaptea, iar potul cel mare de la 6/49, să pară un câştig nevinovat. Sub placa mecanismului de la unele maşini, sunt inscripţionate conturile bancare aflate la băncile elveţiene, conturi care s-ar ridica la câteva miliarde de dolari! Se caută în continuare maşini de cusut cu seriile: 021711, 12104894, F19580101, F1700828, C3405603, C23559214, F21164207, V184869, AE12280, 12848748, ES9772935, F2221616, iar preţurile lor au explodat. Două firme, una austriacă şi alta germană, au ridicat preţul unei singure maşini de la 5.000 dolari la 35.000, ca acum să fie 65.000 dolari, cu tendinţa ca să ajungă la enorma sumă de 100.000 dolari!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO