„Când mergeam la St Ives…” O ghicitoare extrem de grea care te pune să gândeşti până îţi storci creierii!


Prin anul 1730, în limba engleză s-a publicat următoarea ghicitoare:

Când mergeam la St Ives
Am dat de-un om cu 7 neveste
Fiecare nevastă avea 7 saci
Şi fiecare sac avea 7 pisici
Fiecare pisică avea 7 pui
Pui, pisici, saci, neveste.
Câţi merg la St Ives?

Deşi răspunsul pare a fi unul uşor din punct de vedere matematic, nu e chiar aşa. Această ghicitoare are mai multe variante de răspuns, şi o să vedeţi de ce.

1) 2802. E el mai logic răspuns. Cum s-a ajuns la această cifră:
– naratorul: 1 persoană;
– omul care l-a întâlnit: 1 persoană;
– nevestele omului: 7 persoane.
Aşadar, până acum avem 1+1+7=9.

Acum, să vedem câte entităţi acompaniază fiecare nevastă:
– saci: 7;
– pisici: 49 (7 saci x 7 pisici în fiecare sac);
– pui de pisici: 343 (49 pisici x 7 pui de fiecare pisică).
Aşadar, în total, avem un număr de: 7+49+343= 399 de entităţi ce acompaniază fiecare nevastă.

Cum avem 7 neveste, rezultă un număr de: 399 x 7 = 2.793 entităţi. Adăugăm la acest număr, cifra 9 de dinainte, şi rezultă: 2802.

2) 2800. Şi asta pentru că în ghicitoare se spune că „Pui, pisici, saci, neveste. / Câţi merg la St Ives?” Deci, s-ar putea de aici înţelege că trebuie aflat numărul celor care merg la St Ives (pui, pisici, saci, neveste), cu excepţia naratorului şi a omului ce a fost întâlnit. Deci, din numărul de 2.802 entităţi ar trebui scăzut 2 şi rezultă 2.800.

3) 2752. Sacii nu reprezintă fiinţe, aşadar, ei ar trebui scoşi din calcul. Fiecare nevastă ar avea: 49 pisici+343 pui = 392 de fiinţe. Cum sunt 7 neveste, vom avea: 392 * 7 = 2744 de fiinţe. Dacă la acest număr, vom adăuga cele 7 neveste şi omul întâlnit, vom avea 2.752. Precum se vede, nu s-a adăugat naratorul, plecând de la premiza că ghicitoarea vrea să afle numărul persoanelor cu care s-a întâlnit naratorul şi care ar merge la St Ives.

4) 1. Şi asta pentru că nu se spune nicăieri că şi grupul care a fost întâlnit de narator ar merge la St Ives. Deci, o singură persoană merge la St Ives: naratorul.

5) 2. Şi acesta e un răspuns plauzibil. Şi asta întrucât naratorul (care merge la St Ives) se întâlneşte cu om bărbat care şi el se presupune că ar merge la St Ives. Deşi bărbatul are 7 neveste, totuşi în text nu se spune clar dacă omul e însoţit de ele.

6) 0. E un răspuns viabil, dacă luăm în considerare fraza: „Pui, pisici, saci, neveste. Câţi merg la St Ives?” Cum singura certitudine e faptul că naratorul merge la St Ives, iar naratorul nu face parte din „pui, pisici, saci sau neveste care merg la St Ives”, atunci răspunsul ar fi „nimeni din aceste entităţi nu merg”.

7) 9. Doar cei 9 oameni merg la St Ives (naratorul, bărbatul şi cele 7 neveste ale sale). Sacii şi fiinţele din sac nu merg, ele mai degrabă fiind purtate (cărate).

8 ) 7, adică cele 7 neveste. Plecăm de la raţionamentul de mai sus (că sacii şi fiinţele din sac nu merg), şi-i vom exclude pe narator şi pe bărbat, întrucât aceştia nu fac parte din versul ghicitorii „Pui, pisici, saci, neveste.”

A naibii de grea ghicitoare…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO