Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Avatar, filmul în care un Mesia alb îi salvează pe sălbatici

67

AvatarCriticii filmului Avatar susţin că povestea puşcaşului marin alb care salvează o altă rasă promovează legenda unui Mesia alb şi sugerează că celelalte rase sunt primitive şi nu se pot ajuta singure. Sute de bloguri, clipuri pe Youtube şi mesaje Twitter au dezbătut subiectul de când a fost lansat filmul în luna decembrie, unul dintre critici spunând că Avatar este o fantasmă rasială prin excelenţă, informează Daily Telegraph.

“Avatar se bazează pe un stereotip conform căruia oamenii albi sunt raţionali şi tehnocraţi, în timp ce victimele coloniştilor sunt spirituale şi atletice. Se bazează pe supoziţia că non-albii au nevoie de Mesia Alb pentru a le conduce cruciada”, a scris David Brooks în New York Times.

Felul în care coloniştii se poartă cu populaţia Na’vi este considerat o metaforă pentru trecutul amerindienilor, iar Brook spune că Avatar continua o lungă serie de filme în care personajul principal este un Mesia alb şi care au început în anii 1970. Din această categorie fac parte şi “Dansând cu lupii” cu Kevin Costner sau “Ultimul samurai” cu Tom Cruise.

Controversa nu a împiedicat filmul să aibă o performanţă incredibilă în box office. În numai 17 zile filmul a avut încasări de un miliard de dolari.

Sursa: www.ziare.com

Orgoni Crystal