Când era tânăr, „Mr. Bean” trebuia să devină „doctor în inginerie electrică”


Cu mult înainte ca actorul Rowan Atkinson să devină geniul comic pe care îl cunoaștem cu toții drept „Mr. Bean”, el se afla pe o cale complet diferită: urma un doctorat în inginerie electrică la Universitatea Oxford. Atkinson era profund implicat în viața academică, cercetând sisteme complexe și studiind teoria electrică avansată – până când pasiunea sa pentru comedie a declanșat o schimbare îndrăzneață. Astăzi, el este o icoană globală a umorului. Dar în spatele aspectului său comic, se află o minte antrenată în precizie, logică și inginerie – ceea ce ar putea explica de ce haosul lui „Mr. Bean” este atât de… perfect sincronizat.

Din față are o expresie bizară, ochi mari bovini, gură roșie în formă de O, ce pare a se mira, deci nimic deosebit. Privit din profil, totul se schimbă: urechi mari de liliac, nas lung, ascuțit. Prietenul său, Stephen Fry, regizor de filme, i-a scos în evidență umorul, spunând însă că „în toată ființa lui, nu există niciun gram de umor. Totul este ca și când, lui Dumnezeu, i-ar fi rămas un strop de umor suplimentar și, de dragul glumei, l-a dăruit unui farmacist acru scoțian”.

Rowan Atkinson nu a început însă cu Mr. Bean; pe lângă nenumărate figuri clare, el a interpretat chiar și roluri serioase, ca de pildă cel al consulului englez din filmul „Niciodată să nu spui niciodată”. Personajul Mr.Bean este o figură creată de el: politic este complet cretin, în societate este inadaptabil, nu are nicio trăsătură simpatică, de bun simț. Este foarte egoist și totodată inocent, care vrea să facă bine. Mr.Bean dacă vede un panou publicitar nu se mulțumește să-l citească. El dorește să-i vadă și reversul, alcătuirea, structura. Apoi, din bunăvoință descoperă un șurub, un cui, pe care le scoate și totul se năruie. Preferă să fie artist comic, decât comediant artist.