În sfârşit, levitaţia a fost confirmată şi de ştiinţă, mai exact de mecanica cuantică! De mii de ani, marii mistici folosesc levitaţia…


Credeţi că levitaţia este un concept SF sau religios? Se pare că nu. Astfel, cercetătorii elveţieni au demonstrat, în cadrul unui experiment ştiinţific, că mecanica cuantică poate fi cheia explicării levitaţiei, adică deplasarea obiectelor în aer fără niciun motor asociat.

În 2021, o echipă ştiinţifică a reușit să ridice în aer, fără niciun sprijin extern, o mică nanosferă de sticlă care avea un diametru de 100 de nanometri – de aproximativ o mie de ori mai mică decât grosimea unui fir de păr uman. Împingerea unei astfel de nanosfere pe tărâmul mecanicii cuantice a fost o realizare uriașă. Cu ajutorul unor lumini laser atent calibrate, nanosfera a fost suspendată în cea mai joasă stare mecanică cuantică, o stare de mișcare extrem de limitată în care poate începe să apară comportamentul cuantic. Pentru a obține stări cuantice, mișcarea și energia trebuie să fie reduse la minimum. În acest experiment s-a folosit un container vidat răcit până la -269 grade Celsius. Utilizând modelele de interferență generate de două fascicule laser, cercetătorii au calculat poziția exactă a nanosferei în interiorul camerei sale – și de acolo ajustările precise necesare pentru a aduce mișcarea obiectului aproape de zero, folosind câmpul electric creat de doi electrozi.

Unul din cercetători a declarat: „Pentru a vedea în mod clar efectele cuantice, nanosfera trebuie încetinită până la starea fundamentală de mișcare. Acest lucru înseamnă că înghețăm energia de mișcare a sferei la un minim care este aproape de mișcarea mecanică cuantică a punctului zero”.

Printre misticii şi asceţii religiilor, întâlnim unele cazuri de levitaţie. Un exemplu este cel al faimosului sfânt şi martir sufist Al-Hallach, care a fost văzut de multe ori în levitaţie în timpul extazelor sale, aşa cum a declarat un martor al acuzării în faţa tribunalului musulman care l-a condamnat pe Al-Hallach la moarte pentru erezie.

Dar cele mai multe levitaţii le găsim în India şi Tibet. Încă din secolul I d.Hr., marele iniţiat grec Apollonios din Tyana şi discipolul său Damis susţineau că, în timpul călătoriei lor în Orient, îi văzuseră pe câţiva brahmani indieni în levitaţie. În biografia marelui yoghin tibetan Milarepa, se susţine că el a ajuns la această abilitate după ce a meditat intens asupra celui de-al treilea ochi, ajna chakra. Apoi a zburat peste câmpul pe care un vecin de-al lui din copilărie îl ara împreună cu fiul său.


Lasă un comentariu