Wow… s-a reuşit o „teleportare cuantică” pe o distanţă de 44 de km!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Oamenii de știință au făcut un pas mai aproape spre construirea unui Internet cuantic funcțional, foarte sigur și foarte rapid. Cum? Prin intermediul fizicii cuantice. Există încă multe lucruri pe care nu le înțelegem despre misterioasa lume a fizicii cuantice; totuși, în ciuda acestui fapt, oamenii de știință găsesc deja modalități de a profita de acest tărâm particular al fizicii.

Unul dintre cele mai promițătoare exemple se află în calculul cuantic și în rețeaua cuantică – un succesor foarte avansat al tehnologiei care este folosită în prezent în orice, de la computerele noastre până la cei mai mari furnizori de servicii Internet.

Mecanica exactă prin care este posibilă utilizarea fizicii cuantice pentru procesarea și comunicarea datelor printr-o rețea este destul de complicată; cu toate acestea, în viitor, se crede că rețelele cuantice (sau Internetul cuantic) ar putea oferi viteză extrem de mare și ar reprezenta o cale de comunicare foarte sigură.

Un astfel de viitor s-ar putea să nu fie atât de îndepărtat, după cum reiese dintr-un experiment recent realizat de cercetătorii de la California Institute of Technology, care au reușit să „teleporteze” informații cuantice la o distanță de 44 km pe o rețea – cea mai îndepărtată care a fost realizată vreodată, cu un grad ridicat de precizie.

„Suntem încântați de aceste rezultate”, spune fizicianul Panagiotis Spentzouris. „Aceasta este o realizare cheie pe calea construirii unei tehnologii care să redefinească modul în care desfășurăm comunicarea globală”.

Deși mai este încă un drum lung de parcurs, această demonstrație de succes arată că rețeaua cuantică este posibilă chiar și pe zeci de kilometri, fiind un pas major către un viitor cuantic dominat.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com


Lasă un comentariu