„Cimentul viu” – un material de construcţie ce creşte şi se reproduce singur – a fost creat de cercetători finanţaţi de DARPA, agenţia militară americană de înaltă tehnologie


Cercetătorii din Boulder, Colorado, au dezvoltat o nouă formă de „ciment viu”, care chiar poate crește și reproduce. „În această lucrare, am folosit microorganisme fotosintetice pentru a biomineraliza structuri inerte de nisip-gelatină, în scopul de a crea LBM (Living Building Materials = Materiale de Construcții Vii). Aceste materiale sunt capabile de regenerarea exponențială a componentei vii, ca răspuns la schimbările fizice. Astfel, dintr-o generație inițială de material, se produc multiple regenerări la cerere”.

Cele spuse mai sus se regăsesc într-o lucrare publicată pe 15 ianuarie 2020 în revista „Matter” (o găsiţi AICI). Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado, Boulder, au prezentat modul în care au combinat cianobacteriile (alge fotosintetice albastre-verzi) cu gelatină şi nisip, pentru a crea o substanță gelatinoasă, de culoare verde, care crește la lumina Soarelui, până când sursa este întreruptă. Ulterior, substanţa se usucă într-un material care este similar cu cimentul, putând fi astfel folosit ca şi material de construcție. Totul nu sună deloc rău!

Într-un interviu acordat cotidianului „New York Times”, inginerul UC Boulder și șeful proiectului, Will Srubar, descriu aspectele „cimentului viu”, dezvăluind faptul că principalul finanțator al proiectului lor este DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency, adică Agenţia pentru Proiecte Avansate în Apărare a SUA). Această agenţie a mai finanţat o mulţime de alte proiecte ce par a fi SF, ca de exemplu „cristalele timpului”, adică sisteme de atomi care îşi mențin un comportament periodic, în prezența unui impuls electromagnetic suplimentar (citiţi mai multe în acest articol – DARPA, agenţia guvernului american pentru cercetări avansate, studiază „cristalele timpului”. Pentru ce?).

Materialul ciudat ar permite inginerilor să ducă, de exemplu, o cărămidă în locații îndepărtate, să aştepte lumina Soarelui, construindu-se astfel un fort. Dar, mai practic, „cimentul viu” ar putea fi dus în spațiul cosmic, pentru construirea bazelor de pe o altă planetă.