Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

A fost găsită o nouă particulă misterioasă de înaltă energie – „zeiţa Soarelui”! Ea provine dintr-o regiune goală a spaţiului cosmic…


Noi tipuri de particule de înaltă energie sunt destul de rare și doar câteva au fost descoperite în ultimii 30 de ani, ca de exemplu „particula lui Dumnezeu” (1991) sau bosonul Higgs (2012). Acum însă cercetătorii, folosind experimentul Telescope Array din Utah (SUA), au observat o nouă particulă deosebită, care ar putea deschide o nouă ramură a astrofizicii. Această ultimă descoperire, cunoscută sub numele de „zeița Soarelui” sau „particula Amaterasu”, a ajuns pe Pământ destul de neașteptat din spațiul cosmic, printre alte particule mai puțin energetice.

Cu o energie care depășește 240 de volți exaelectroni, această nouă particulă este cu câteva ordine de mărime mai mare decât orice particulă produsă cu acceleratoarele de particule de pe Pământ și este de fapt una dintre cele mai energetice particule detectate vreodată.

Particula pare să fi provenit din ceea ce este cunoscut sub numele de Vidul Local – o regiune goală a spațiului de lângă galaxia Calea Lactee – aşadar nu știm unde sau cum a fost creată.
„Lucrurile pe care oamenii le consideră energetice, cum ar fi supernovele, sunt nimica toată faţă de aceasta”, a spus John Matthews de la Universitatea din Utah. „Aveți nevoie de cantități uriașe de energie, câmpuri magnetice foarte mari, pentru a opri această particulă în timp ce aceasta este accelerată”.

Este posibil ca particula să fi fost produsă de un fenomen necunoscut pe care încă trebuie să-l descoperim sau că existența sa evidențiază cât de limitaţi suntem în înțelegerea Universului. „Particulele au o energie atât de mare, încât nu ar trebui să fie afectate de câmpurile magnetice galactice și extragalactice”, a spus Matthews. „Dar în cazul particulei lui Dumnezeu și a acestei noi particule, îi poţi urmări traiectoria până la sursa ei și nu există nimic suficient de mare pentru a fi produs. Acesta este misterul.”


Lasă un comentariu