
Vă vine să credeţi sau nu, dar Pământul nu a avut aceleaşi dimensiuni în trecut şi, probabil, că nu va fi la fel în viitor. De-a lungul timpului, au existat evenimente care au dus la o schimbare a dimensiunii Pământului.
* Oamenii de știință cred că la un moment dat un alt obiect ceresc masiv a lovit Pământul, dislocând o masă mare, care a devenit Luna de azi. Deci trebuie să fi avut pierderi de masă.
* În primele zile ale sistemului solar, când obiectele se formau, au existat, desigur, coliziuni; atunci când o masă mai mică lovește o masă mult mai mare, aceasta le-ar face pe cele două să se unească. Acest lucru ar fi crescut masa Pământului.
* Spațiul cosmic este gol, dar nu este complet gol. Ocazional, Pământul este lovit de meteoriți extrem de mici, fragmente de comete, orice intră pe calea orbitală a Pământului. Aşadar, Pământul câștigă masă în acele momente.
* Spre deosebire de giganții gazoşi (Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun), Pământul nu are suficientă masă pentru a ține gaze (hidrogen și heliu). Aceste gaze, atunci când sunt eliberate, nu pot fi reținute de gravitația Pământului și se ridică în zonele superioare ale atmosferei, iar unele pleacă scăpând în spațiul cosmic. Pământul pierde puțină masă din acest efect, mai mult decât câștigă din numeroșii mici meteoriţi.
Ocazional, un meteorit mai mare ajunge la suprafața Pământului, aceste obiecte provocând o creștere a masei. Meteoritul Chelyabinsk, care a lovit Rusia în 2013, a fost un astfel de obiect, la fel ca și evenimentul Tunguska din 1908. Se crede că craterul Chicxulub din peninsula Yucatan din Mexic a ucis dinozaurii. Ar fi putut avea un diametru de până la 80 de kilometri, în urmă cu peste 50.000.000 de ani.