Călugării din secolul al XII-lea care au văzut Luna împărţită în două, precum şi o explozie uriaşă. Ce-a cauzat acest fenomen?


La 18 iunie 1178, Gervase de Canterbury, un cronicar medieval, și alți patru călugări au asistat la ceva ciudat pe cer la o oră după apusul Soarelui. Potrivit lui Gervase, cornul superior al semilunii a fost împărțit în două. El a descris incidentul în detaliu, spunând că „din punctul mijlociu al diviziunii, a răsărit o torță în flăcări, care a aruncat, pe o distanță considerabilă, foc, cărbuni încinși și scântei”. El a adăugat, de asemenea, că Luna „s-a zvârcolit, parcă de anxietate” și „a pulsat ca un șarpe rănit”.

Aşadar, ce-a fost? De ce a „explodat” Luna? Povestea i-a derutat pe astronomi și oamenii de știință, care au multe teorii cu privire la ceea ce a cauzat această observare unică și aparent izolată. Astfel, în anul 1976, geologul Jack B. Hartung a spus că descrierea seamănă foarte mult cu ceea ce s-ar fi văzut în timpul formării craterului cunoscut sub numele de Giordano Bruno, un crater relativ nou în ceea ce privește cronologia Lunii. Având în vedere că Luna este adesea lovită de micro-meteoriți, care ridică praf, putem spune că craterul Giordano Bruno s-a format la un moment dat în timpul istoriei omenirii și nu este în afara posibilității ca acest crater să fi fost format în 1178. Există, totuși, o problemă cu această teorie. Crearea unui crater la fel de mare ca craterul Giordano Bruno ar ridica suficiente resturi pentru a face vizibilă pe Lună o „furtună de praf” timp de o săptămână în întreaga lume. Cu toate acestea, nu există astfel de înregistrări în niciuna dintre cele mai importante culturi astronomice ale epocii, inclusiv în cea europeană, chineză, arabă, japoneză și coreeană.

În 2001, Paul Withers de la Laboratorul Lunar și Planetar al Universității din Arizona a propus o nouă teorie: cei 5 martori s-au aflat la locul potrivit şi la momentul potrivit pentru a observa un meteorit care se prăbuşea pe Pământ, dar care se afla direct în fața Lunii. Și a fost un meteorit destul de spectaculos, care a izbucnit în flăcări în atmosfera Pământului. Asta ar explica de ce doar 5 persoane au văzut acest fenomen. Dacă ei s-ar fi aflat la 5 km distanţă faţă de locul original, atunci nu ar mai fi observat pe Lună acest incident.

Desigur, este imposibil să se dovedească această teorie cu privire la ceea ce au văzut cei cinci călugări din Canterbury…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock