Incredibilele morminte din Mongolia, vechi de milenii întregi. De ce oamenii din vechime erau obsedaţi pentru învierea a doua oară pe acest Pământ?

384

La o distanţă de 80 km de graniţa cu Mongolia, savantul rus Rodenko a descoperit un mormânt, unul dintre aşa-numitele kurgane. Mormântul acesta este un fel de movilă de piatră, al cărei interior este căptuşit cu lemn. Încăperile mortuare sunt toate pline cu gheţuri veşnice, fapt în urma căruia se creaseră aici condiţiile dintr-un frigider.

Unul dintre morminte conţinea trupurile îmbălsămate al unui bărbat şi al unei femei. Amândoi aveau în jurul lor tot felul de obiecte de care ar fi putut avea nevoie într-o viaţă ulterioară: alimente puse în vase, articole de îmbrăcăminte, bijuterii, instrumente muzicale. Toate acestea bine păstrate, datorită congelării.

Într-unul din morminte au fost identificate urmele unui dreptunghi cu câte şase desene pătratice aşezate pe patru rânduri. Mai pot fi identificate figuri ciudate, asemănătoare unor sfincşi cu nişte coarne complicate, pe cap şi cu aripi pe spate, care vădesc tendinţa de a se înălţa la cer.

Trebuie să recunoaştem că acest mormânt mongol nu sugerează în niciun fel ideea unei vieţi spirituale pe lumea cealaltă. Sistemul de răcire folosit în acest caz – pentru că despre un asemenea procedeu este vorba, dacă ne gândim la căptuşeala de lemn şi la gheaţa care umple mormintele – este mult prea pământesc, fiind sortit unei vieţi tot pe pământ. De ce oare socoteau cei din vechime, şi această întrebare revine obsesiv, că asemenea cadavre, preparate în acest fel, vor fi puse în condiţii care să facă posibilă reînvierea lor? Deocamdată, aceasta rămâne un mister…