O explozie uriaşă a provocat un crater imens în Nigeria, pe 28 martie 2020. De ce autorităţile au vrut să ascundă originea exploziei – impactul cu un meteorit?


Imagine: via Twitter

În dimineața zilei de 28 martie 2020, o explozie masivă a zguduit o suburbie a orașului Akure, capitala statului Ondo din Nigeria. Potrivit unor surse nigeriene, explozia a distrus o şosea și a provocat pagube grave asupra zeci de case. În schimb există mai multe ipoteze cu privire la originea craterului uriaș:

1. Accident. Guvernatorul statului Ondo, Rotimi Akeredolu, a declarat că explozia a fost un accident. Potrivit guvernatorului, un incendiu a izbucnit la un vehicul din cadrul unui convoi care transporta explozivi către o unitate de depozitare dintr-un stat vecin, acest lucru provocând explozia. „Personalul de securitate și alte persoane care transportau marfa au observat fum ieşind dintr-un vehicul. După ce mai multe încercări de stingere a incendiului au eșuat, vehiculul s-a aprins provocând o explozie masivă care a fost resimțită în Akure și în împrejurimile sale”.

2. Atac ter*orist. Inițial, s-a crezut că explozia masivă a fost cauzată de un atac ter*orist cu un dispozitiv exploziv improvizat purtat de vehicul.

3. Impact meteoritic. Conform unor rapoarte, craterul a fost cauzat de un impact cu un meteorit. Astfel, explozia care a zguduit Akure ar fi fost provocată de o piatră spațială uriașă, spun experţii. Aceştia, conduși de Adepelumi Adekunle, un profesor de geofizică și inginerie la Universitatea Obafemi Awolowo, au spus că nu există nicio dovadă a vehiculelor îngropate, sau a explozibililor la fața locului, iar în crater au fost găsite „roci extraterestre și obiecte metalice ciudate”. „Grupul meu de cercetare a efectuat o analiză detaliată a sitului de impact. A fost găsit un crater cu impact circular, cu 21m diametru și 7,8 m adâncime, care sugerează un fenomen natural”.

Aceste descoperiri contrazic cauza oficială – cea de accident. Între timp, autoritățile nigeriene caută acum posibilele victime ale exploziei. Întrebarea care se pune e următoarea: ce interes au avut autorităţile nigeriene de a ascunde căderea acestui meteorit?

Surse (traducerea si adaptarea proprie): pmnewsnigeria.com / southfront.org / thecable.ng