Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Castelul Tintagel şi două legende celebre: regele Arthur şi Tristan – Isolda


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Undeva, în partea de S-V a Angliei, în peninsula Cornwall, se află ruinele castelului Tintagel, locul unde de unde au pornit două legende celebre: regele Arthur și povestea de iubire despre Tristan și Isolda.

Conform legendei, regele Uther Pendragon s-a îndrăgostit de Igrain, soția unui duce din Cornwall, iar marele vrăjitor Merlin l-a adus în taină pe rege la ea, sub înfățișarea soțului Igrainei. Ducele de Cornwall a murit în aceeași noapte, iar Igrain a devenit soția lui Uther. În urma dragostei lor, la Tintagel s-a născut în ajunul Crăciunului, Arthur, viitorul mare rege, care a fost un conducător al britanilor de la sfârșitul secolului al V-lea și începutul secolului al Vl-lea.

În ciclul legendelor despre Tristan și Isolda, Tintagel este principalul loc de acțiune, loc unde domnea regele Mark. Nepotul acestuia, Tristan, l-a învins pe cavalerul irlandez Morold și, rănit cu arme otrăvite, s-a culcat într-o barcă fără vâsle și pânze. Marea a adus această barcă în Irlanda, unde fiica regelui, Isolda-cea-cu-părul-de aur, l-a vindecat pe Tristan. El a cerut-o în căsătorie pe Isolda pentru unchiul său, însă pe mare cei doi au băut, din întîmplare, din elixirul iubirii, și au fost cuprinși de dragoste unul față de altul pentru toată viața.

În legenda despre Tristan și Isolda, Tintagel este locul și reperul acțiunii. Acesta este castelul în care regele Mark a aflat despre dragostea dintre soția sa și nepotul său. Mark i-a condamnat la moarte, de care cei doi au scăpat în mod miraculos. Cei doi iubiți s-au ascuns în pădure, până când au fost descoperiți de regele Mark dormind, cu paloșul pus între ei. După aceea, regele s-a împăcat cu soția, aceasta s-a întors la Tintagel, iar Tristan s-a văzut nevoit să vină la ea în taină, ba sub masca unui cântăreț, noaptea, ba ca bufon. Cînd Tristan a murit, s-a stins și Isolda, iar regele Mark i-a înmormântat la Tintagel. Din mormântul lui Tristan s-a ridicat un splendid arbust de mărăcine care și-a aruncat rădăcinile peste mormântul Isoldei. Regele a poruncit de trei ori să se taie această tufă, însă de fiecare dată, în ziua următoare, arbustul reapărea într-un mod la fel de miraculos.