Ce secrete întunecate avea savantul italian Segato („Pietrificatorul”), care reuşea să pietrifice perfect cadavrele umane?


Istoria este plină de oameni de știință nebuni care au reușit să ofere lucruri dincolo de puterea noastră de înţelegere, secretele lor fiind pentru totdeauna îngropate. În secolul al XIX-lea exista un astfel de om, cunoscut ca aventurier și naturalist, care, după ce a călătorit în Egipt, a găsit o modalitate de a împietri instantaneu cadavrele.

În epoca sa, naturalistul italian, cartograful, egiptologul și anatomistul Girolamo Segato era un fel de „Indiana Jones”. Născut în nordul Italiei, în 1792, el a învăţat diverse științe, inclusiv botanică, chimie, anatomie și mineralogie, iar în 1818 s-a implicat foarte mult în expediții în Africa de Nord ca şi cartograf, fiind atras de Egipt. A devenit fascinat de vechile și misterioasele procese de mumificare egiptene, precum și de muzica egipteană, explorând mormintele din această ţară. El a luat notițe despre tehnicile antice de mumificare, cercetându-le temeinic și devenind expert în domeniu; atunci când s-a întors în Italia în 1823, se pare că a adus cu el câteva cunoștințe străvechi demult pierdute.

După ce s-a stabilit în Florența, Segato a început să lucreze la noi metode de conservare a morților. A urmărit mai multe căi diferite, cum ar fi înlocuirea fluidelor corporale ale unui cadavru cu o substanță chimică necunoscută, uscarea cadavrelor în mod similar cu mumiile egiptene și, nu în ultimul rând, un proces misterios care pare să fi transformat cadavrele într-un fel de stană de piatră. Acest proces a fost destul de bizar, în sensul că Segato lua cadavrele și înlocuia țesuturile moi cu minerale, printr-o tehnică necunoscută, păstrând în același timp culoarea originală, forma, textura și chiar structura celulară a materialului original. Rezultatul final se asemăna cu o statuie, cumva pietrificată. Acest proces n-a fost făcut niciodată cu trupuri întregi, ci mai degrabă cu organe, cu părți ale corpului, cum ar fi capete sau mâini.

Aceste creații ale sale a stârnit uimirea oamenilor de știință, un chimist florentin spunând următoarele despre creațiile profesorului Segato într-un articol din 1855 din revista „Harper”:

„În acest spital [Santa Maria Nuova, Florența] urmează să fie văzut muzeul regretatului prof. Segato, care a descoperit procesul de pietrificare a cadavrelor, care în timp ce îşi păstrează culorile și formele naturale, ele devin la fel de dure ca piatra (…) Dacă n-ar avea explicaţii, vizitatorii care ar veni aici ar presupune că exponatele ar proveni dintr-o fabrică de prelucrare a pietrei. Diferite porțiuni ale corpului uman, ce arată anatomia internă a omului, sunt atât de perfect pietrificate, încât pot constitui obiecte de studiu perfecte ale studenţilor la medicină”.

Alții au încercat să-și dea seama cum savantul italian a reuşit să pietrifice cadavrele, dezvoltând propriile formule, însă au eşuat. Au existat chiar încercări de a pătrunde în laboratorul lui Segato pentru a-i fura secretele, dar acestea au dat greş.

În timpul perioadei sale de glorie, Segato, care era cunoscut sub numele de „Il Pietrificatore” adică „Pietrificatorul”, a devenit foarte cunoscut în toată Italia, dar şi în lume pentru creațiile sale ciudate. El nu a divulgat niciodată secretele sale. Au existat zvonuri că Segato nu folosea nicio tehnică ştiinţifică, ci mai degrabă magia neagră egipteană antică, pe care o învățase în călătoriile sale exotice.

În epoca modernă, mai multe piese ale lui Segato sunt încă expuse la diverse muzee şi clădiri din Italia, ca Muzeele Civice din Belluno, Palatul Regal din Caserta, Muzeul Departamentului de Anatomie al Universității din Florența și Muzeul Istoriei Medicinii din Paris.

Până în prezent au existat încercări de a studia aceste rămășițe pietrificate, dar chiar și cu cele mai avansate analize de spectrometrie de masă, radiografie, scanări CT, reconstrucție 3D și endoscopie virtuală, nimeni nu a reușit să-și dea seama exact cum a reuşit savantul italian să realizeze toate aceste lucrări. Probabil că nu vom ști niciodată dacă a fost vorba de cunoştinţe antice secrete, de magie sau doar de simplă inventivitate…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock