Descoperire surprinzătoare pe Marte: o rocă în formă piramidală, denumită Jake_M, are o compoziţie extrem de asemănătoare cu cea a unei roci vulcanice de pe Pământ!


Jake MO echipă de la Laboratorul de Știință privind planeta Marte – MSL (Mars Science Laboratory) a examinat o piatră marţiană surprinzătoare (ce se aseamănă cu o piatră pământeană), sugerând faptul că „planeta roşie” ar avea o istorie foarte asemănătoare cu a noastră, anunţă site-ul de ştiinţă sciencemag.org. Piatra are formă de piramidă, are o înălţime de 50 de centimetri şi a fost denumită „Jake_M” (în onoarea inginerului şef al operaţiunilor de pe Marte Jacob „Jake” Matijevic, care a decedat la două săptămâni după „aterizarea” navei NASA Curiosity pe suprafaţa planetei Marte). Piatra a fost găsită de Curiosity la câteva săptămâni după aterizare, în jurul craterului Gale.

Inspecţia vizuală a acestei pietre sugerează faptul că ea a fost o formaţiune vulcanică bazaltică, formată prin cristalizarea magmei în apropierea suprafeţei planetei. Oamenii de ştiinţă au analizat piatra cu ajutorul celor două instrumente ataşate robotului Curiosity: Spectometrul de particule alfa cu raze X (Alpha Particle X-ray Spectrometer – APXS) şi ChemCam, ambele instrumente utilizate pentru măsurarea compoziţiei chimice a pietrelor, sendimentelor şi mineralelor.

Dar analizele APXS au produs rezultate neanticipate. Compoziţia chimică a lui Jake_M este diferită faţă de cea a multor pietre vulcanice marţiene analizate, fiind compus din sodiu şi potasiu. „Am ajuns la concluzia că nimic asemănător nu poate fi găsit pe Marte; Jake_M este similar pietrelor vulcanice terestre, ceea ce e foarte neobişnuit. De fapt, dacă această piatră am fi găsit-o pe Pământ, ar fi fost foarte greu, ţinând cont de compoziţie, să spunem că nu este o piatră de origine pământeană”, afirmă Edward Stolper, unul din autorii studiului.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock