O echipă de la Laboratorul de Știință privind planeta Marte – MSL (Mars Science Laboratory) a examinat o piatră marţiană surprinzătoare (ce se aseamănă cu o piatră pământeană), sugerând faptul că „planeta roşie” ar avea o istorie foarte asemănătoare cu a noastră, anunţă site-ul de ştiinţă sciencemag.org. Piatra are formă de piramidă, are o înălţime de 50 de centimetri şi a fost denumită „Jake_M” (în onoarea inginerului şef al operaţiunilor de pe Marte Jacob „Jake” Matijevic, care a decedat la două săptămâni după „aterizarea” navei NASA Curiosity pe suprafaţa planetei Marte). Piatra a fost găsită de Curiosity la câteva săptămâni după aterizare, în jurul craterului Gale.
Inspecţia vizuală a acestei pietre sugerează faptul că ea a fost o formaţiune vulcanică bazaltică, formată prin cristalizarea magmei în apropierea suprafeţei planetei. Oamenii de ştiinţă au analizat piatra cu ajutorul celor două instrumente ataşate robotului Curiosity: Spectometrul de particule alfa cu raze X (Alpha Particle X-ray Spectrometer – APXS) şi ChemCam, ambele instrumente utilizate pentru măsurarea compoziţiei chimice a pietrelor, sendimentelor şi mineralelor.
Dar analizele APXS au produs rezultate neanticipate. Compoziţia chimică a lui Jake_M este diferită faţă de cea a multor pietre vulcanice marţiene analizate, fiind compus din sodiu şi potasiu. „Am ajuns la concluzia că nimic asemănător nu poate fi găsit pe Marte; Jake_M este similar pietrelor vulcanice terestre, ceea ce e foarte neobişnuit. De fapt, dacă această piatră am fi găsit-o pe Pământ, ar fi fost foarte greu, ţinând cont de compoziţie, să spunem că nu este o piatră de origine pământeană”, afirmă Edward Stolper, unul din autorii studiului.