Jocul de-a Dumnezeu: oamenii vor putea crea vieţi artificiale

96

bacteria51Formele de viaţă artificială ar putea fi create chiar anul acesta, în 2009, a anunţat controversatul cercetător Craig Venter, cel care a decodificat pentru prima dată genomul uman.

Oamenii de ştiinţă au depăşit obstacolul care îi împiedica să creeze organisme sintetice, aşa că dezvoltarea unor forme de viaţă artificială va fi posibilă în câteva luni, crede profesorul Craig Venter, unul dintre cei mai cunoscuţi, dar şi excentrici cercetători din domeniu, pionier al decodificării genomului uman.

Prima formă de viaţă artificială va fi o bacterie simplă. După testarea tehnologiei, cercetătorii au în plan crearea unor bacterii complexe, cu obiective specifice, cum ar fi transformarea cărbunilor în gaze, sau alge care pot absorbi dioxidul de carbon.

În ianuarie 2009, cercetătorii americani de la Institutul Venter au construit primul genom sintetic al unei bacterii, o etapă esenţială pentru crearea primului organism viu artificial. Următorul pas va fi transferarea ADN-ului artificial într-o celulă-gazdă a unui organism, pentru a crea o nouă specie. Experimentele făcute în anii trecuţi de cercetători au eşuat pentru că, după transferul ADN-ului, celulele nu supravieţuiau. Recent însă, experţii au testat un nou procedeu, prin care sunt adăugate molecule speciale celulei în care s-a transferat ADN-ul, pentru a le proteja de virusuri.

În iulie 2009, compania Exxon Mobil Corp a semnat, de altfel, un contract în valoare de 600 de milioane de dolari cu laboratorul profesorului Venter, pentru a produce combustibil din alge. Cercetătorii speră că, în viitor, vor putea manipula organisme artificiale care să cureţe reziduurile toxice sau care să încetinească fenomenul de încălzire globală.

Este „o faptă de vitejie tehnică“, potenţial periculoasă pentru mediu, „în cazul în care organismele modificate de om ar fi utilizate în afara laboratorului“, a atacat proiectul Jean-Claude Ameisen, preşedinte al Comitetului de etică din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM).

Venter a ridicat, de altfel, chiar de la primele sale declaraţii care anunţau crearea vieţii artificiale, proteste din partea mai multor grupuri de etică din Canada şi Marea Britanie. Criticii susţin că domeniul vieţii sintetice progresează mult prea rapid pentru ca omenirea să ajungă să-l digere. Unii dintre ei sunt îngrijoraţi că organismele create artificial ar putea evada şi dăuna mediului înconjurător. Totodată, ei prefigurează şi scenariul în care grupurile teroriste s-ar ajuta de aceste progrese pentru a produce arme biologice devastatoare.