Şi NASA caută Nemesis, Steaua Morţii


nemesis 7Scriam acum peste 2 luni despre Nemesis sau Steaua Morţii, companionul Soarelui care ne va aduce sfârşitul. Era de fapt o ipoteză emisă în anul 1983 de către Richard Muller, un fizician de la Universitatea din Berkeley (California, SUA). Mulţi l-au considerat nebun, aşa că nu l-au prea băgat în seama. Însă se pare că în anul acesta, 2010, NASA consideră că ideea sa nu este atât de nebunească. Să citim împreună câteva fragmente din acest articol:

Steaua, cunoscută sub numele de Nemesis, are de 5 ori mărimea lui Jupiter şi ar putea fi vinovată pentru distrugerea dinozaurilor de acum 65 de milioane de ani în urmă. Acest bombardament, care distruge viaţa pe planetă, are loc, conform oamenilor de ştiinţă, o dată la 26 de milioane de ani.

Se crede că Nemesis se află la o distanţă de 25.000 de ori mai mare faţă de distanţa dintre Soare şi Pământ. Astronomii cred că ea ar fi o „pitică roşie”, adică o „stea care a eşuat” în a mai produce energie pentru a arde ca şi Soarele.

Deşi e întunecată pe cer, steaua ar putea fi detectabilă cu ajutorul unui telescop spaţial foarte sensibil la emanaţiile de căldură, denumit WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer). Lansat în 2009, WISE a început explorarea cerului în ianuarie 2010. Se aşteaptă ca WISE să detecteze până în octombrie 2010 circa 1.000 de stele de tip „pitică roşie”, aflate la distanţa de 25 de ani-lumină faţă de Soare. Cea mai apropiată stea normală faţă de Soare se află la 4,5 ani-lumină distanţă.

Se crede că sistemul nostru solar se află înconjurat de Norul lui Oort, o centură aflată în spatele orbitei lui Neptun, la aproape 1 an lumină distanţă, şi care conţine aşa-zisele “comete primitive”. În timpul trecerii sale prin norul lui Oort, gravitatea lui Nemesis ar stârni o furtună de comete ce se găsesc aici, de 4,5 miliarde de ani, de când s-a format sistemul nostru solar. Dislocate din norul lui Oort, milioane sau miliarde de comete ar pătrunde în interiorul sistemului nostru solar, atrase de gravitatea Soarelui, şi astfel, aceste comete ar atinge şi Pământul, provocându-i mari distrugeri.

Paleontologii David Raup şi Jack Sepkoski au descoperit că pe parcursul a 250 de milioane de ani, viaţa pe Pământ a fost distrusă la un ciclu de 26 de milioane de ani. Cauza pentru aceste catastrofe se crede că ar fi impactele cu acele comete dislocate din Norul lui Oort.  Un impact asemănător a avut loc acum 65 de milioane de ani în urmă, când au dispărut dinozaurii.

Marea majoritate a stelelor au unul sau mai multe stele-companioane, care orbitează una în jurul celeilalte, ceea ce ar face ca statutul de „stea singură” al Soarelui nostru să fie cam neobişnuit.

Unul din indiciile care ar demonstra existenţa lui Nemesis este misterioasa planetă pitică Sedna, care are o orbită imensă, de 12.000 de ani în jurul Soarelui. Mike Brown, cel care a descoperit Sedna în 2003 afirmă: „Sedna este un obiect foarte ciudat; n-ar trebui să fie acolo! Nu se apropie niciodată de vreo planetă-gigant sau de Soare. Are o orbită extrem de ciudată. Singura modalitate prin care ar fi putut să capete o astfel de orbită e dată de influenţa unui corp ceresc gigantic”.

Profesorul John Matese, de la Universitatea Louisiana, spune că majoritatea cometelor din sistemul nostru solar par să provină din această regiune, Norul lui Oort, regiune ce poate fi trezită doar de o stea-companion a Soarelui. El sugerează faptul că această stea-companion ar fi de 7.000 de ori mai mare decât Pământul şi de 5 ori mai mare decât planeta Jupiter. În final, profesorul Matese conchide: „Există o evidenţă statistică care demonstrează că această concentrare de comete se datorează unei stele-companion a Soarelui”.

Dacă s-ar descoperi, în sfârşit, Nemesis, cred că toată lumea ştiinţifică ar trebui să-i prezinte scuze profesorului Richard Muller pentru că a fost considerat „nebun” atâta timp, ca urmare a ideii sale despre existenţa lui Nemesis.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO