Icarus vrea să trimită o navă spaţială interstelară până la Alpha Centauri, cel mai apropiat grup de stele


nava stelaraIcarus Interstellar este o fundaţie internaţională non-profit, dedicată obţinerii zborurilor interstelare (adică dincolo de sistemul nostru solar) până în anul 2100 (vezi site-ul fundaţiei: icarusinterstellar.org). Mandatul organizației este acela de a instrui următoarea generație de ingineri interstelari, pentru realizarea acestui scop ambiţios. Icarus încearcă să pună la punct o misiune către Alpha Centauri, un sistem de trei stele aflate cel mai aproape de sistemul nostru solar (la 4,2 ani-lumină). Momentul proiectului este deosebit de important, deoarece nu există alte misiuni similare planificate, iar singura misiune care ar putea ajunge la un sistem solar vecin este cea reprezentată de nava NASA Voyager, lansată în spațiu în 1977, dar care va atinge cea mai apropiată stea în zeci de mii de ani.

Proiectul Tin Tin al lui Icarus își propune să ajungă la cea mai apropiată stea de noi în aproximativ o treime din timpul parcurs de Voyager, chiar dacă Voyager are deja un avans de 40 de ani. Prin intermediul proiectului Tin Tin, Icarus intenționează să creeze „CubeSats”, nano-sateliţi de formă cubică, eficiente din punct de vedere tehnologic şi a costurilor, care trebuie testate înainte de a fi trimise către Alpha Centauri. „Ideea este că acest CubeSat va împinge limitele a ceea ce este posibil, cu tehnologia noastră actuală, și va servi ca o piatră de temelie pentru viitorul misiunilor rapide”, a declarat Damien Turchi, inginer mecanic în cadrul Icarus. Dacă propunerea va fi acceptată, primul CubeSat va fi lansat în 2016. „Scopul organizației este acela de a arăta că o călătorie interstelară poate deveni de la science-fiction la ştiinţă”, a spus Turchi.

P.S. Cum Voyager va ajunge către Alpha Centauri în 80.000 de ani, atunci „CubeSat” va putea ajunge în circa 27.000 de ani. Adică vorbim aici de zeci de mii de ani. O călătorie mai acceptabilă ar fi aceea care nu ar da dura mai mult de 100 de ani… Până o să se ajungă la acea tehnologie, mai e mult de lucru…


Lasă un comentariu