Unde se află fabuloasa comoară a împăratului aztec Montezuma?


Montezuma (1466-1520) a fost ultimul împărat aztec în ceea ce astăzi numim Mexic. Când au ajuns spaniolii acolo, preoţii azteci i-au făcut daruri bogate lui Cortez conchistadorul, crezând că acesta era zeul lor, Quetzalcoatl. Aceasta a stârnit apetitul spaniolilor pentru bogăţii.

Ei l-au întemniţat pe Montezuma, plănuind să-i conducă pe azteci prin el, dar poporul s-a răsculat şi şi-a omorât împăratul cu pietre. Spaniolii au plecat, dar au revenit pentru a distruge marele oraş aztec Tenochtitlan.

Legendele spun că, până la întoarcerea conchistadorilor, aztecii au ascuns câteva dintre comorile lor. Dar unde?

Unii spun că undeva, adânc, în pădurile din Guatemala. Alţii înclină către Utah, SUA, în peşterile din canionul Johnson, făcute de cei care au săpat după aurul aztec. În anii ’90, scafandrii care căutau un tunel într-un lac din apropiere au dat de curenţi foarte puternici şi de nişte apariţii ciudate, aşa că au renunţat.

Potrivit lui John Mitchell, în 1847, în timpul războiului mexicano-american, un aristocrat mexican numit Don Joaquin i-a obligat pe indienii apaşi să săpe pentru aurul lui Montezuma în Sierra Estrellas. Dar, mai târziu, odată cu intrarea armatei americane în munți, indienii apaşi s-au ridicat împotriva mexicanilor, care au trebuit să-și ascundă aurul într-un canion lângă „Capul lui Montezuma”. Majoritatea mexicanilor au fost uciși, dar cel puțin un om a supraviețuit și apoi s-a întors în munți în anii 1880, cu o hartă de comori pentru a găsi aurul lui Montezuma. Cu toate acestea, indienii apaşi încă controlau zona, iar mexicanul nu a găsit niciodată comoara pierdută. A fost aurul acolo vreodată? Dacă da, mai este încă?


Lasă un comentariu