În filme ni se prezintă minciuni: cum arătau cu adevărat gladiatorii romani! Un studiu făcut la Viena ne dezvăluie realitatea


După ce au studiat rămășițele a 67 de gladiatori dintr-o groapă comună, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena au ajuns la o concluzie care răstoarnă înțelegerea noastră convențională a bătăliilor din arena romană. Scheletele luptătorilor au fost descoperite în apropierea orașului turc Efes și ulterior examinate de antropologii de la Universitatea de Medicină din Viena. Analiza izotopică a oaselor a arătat că gladiatorii au urmat o dietă specifică – iar imaginea corpului lor perfect musculos, lipsit de grăsimi, atât de des descrise în arta și filmul clasic, nu se aliniază deloc cu realitatea.

De fapt, înțelegerea noastră modernă despre gladiatori este țesută literalmente din mituri. O astfel de concepție greșită este aceea că luptele se terminau întotdeauna cu moartea gladiatorilor. În realitate, un arbitru era prezent în arenă pentru a opri meciul înainte ca unul dintre participanți să poată fi ucis. Un luptător priceput și distractiv era o marfă valoroasă, așa că se depuneau toate eforturile pentru a-l păstra întreg şi sănătos.

Revenind la studiul ştiinţific mai sus menţionat, rezultatele analizei oaselor arată că gladiatorii urmau în mare parte o dietă vegetariană. Ei se bazau mai degrabă pe fasole, cereale și băuturi făcute din cenușă de plante și nu consumau carne. Cenusa de plante era consumată pentru a fortifica organismul după efort fizic și pentru a promova o mai bună vindecare a oaselor. Consumurile erau similare atunci cu cele pe care le facem astăzi – luăm magneziu și calciu (sub formă de tablete efervescente, de exemplu) după efort fizic.

Sursa: studiul ştiinţific „Stable Isotope and Trace Element Studies on Gladiators and Contemporary Romans from Ephesus (Turkey, 2nd and 3rd Ct. AD) – Implications for Differences in Diet” / journals.plos.org