Povestea incredibilă a craniului grecoaicei Calypso de la Mănăstirea Neamţ


Citind pe Wikipedia cronica filmului românesc „Răutăciosul adolescent” (1969), mi-a atras atenţia următorul lucru: cum personajele principale ale filmului au trecut pe la Mănăstirea Neamţ, unde unde văd craniul grecoacei Calypso, care s-a iubit cu poetul rus, celebrul Aleksandr Pușkin. Am început să mă documentez cine a fost această grecoaică, Calypso, şi-am aflat următoarele:

Calypso Polichroni era o grecoaică ajunsă la Chişinău, la începutul secolului al XIX-lea, după ce-a stat o perioadă în Iaşi, La Chişinău, s-a întâlnit cu Puşkin, venit şi el în capitala basarabeană. Pe Puşkin l-a cucerit inteligenţa şi cultura grecoaicei (care vorbea turca, germana, greaca, româna, araba, franceza şi italiana), dar mai ales vestea că a fost amanta numai puţin celebrului poet Lord Byron; aşadar era o grecoaică ce a primit săruturile lui Byron!

Însă, Calypso s-a călugărit în taină şi şi-a sfârşit zilele la Mănăstirea Neamţ. După moartea ei, craniul i-a fost expus în osuarul de la mănăstire, fiind inscripţionat brutal pe fruntea ce a primit sărutările lui Byron şi Puşkin, cu vopsea neagră, „Calypso”. Foarte ciudat e că după Revoluţia română de la 1989, craniul grecoaicei a dispărut fără urmă. Unde se află acum craniul şi de ce a fost el ascuns? De ce s-a călugărit ea la Neamţ în travesti (mănăstirea fiind de bărbaţi) şi de ce nu s-a retras într-o mănăstire de maici, că-s destule în jur?

Sursa: monitorulsv.ro

P.S. Totuşi, conform unui articol de pe cotidianul.ro, ni se spune că acest craniu a fost furat prin 1980, împreună cu alte 5 cranii, de câţiva studenţi străini, care studiau la Cluj-Napoca. Unul dintre ei a înapoiat un cap, fiindcă, după cum s-a spovedit unui alt călugăr de la Neamţ, îl visa noaptea şi i se întâmplau tot soiul de rele. Ţeasta lui Calypso însă nu a fost înapoiată, rămânând în posesia unui student grec.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock