Povestea incredibilă a craniului grecoaicei Calypso de la Mănăstirea Neamţ

  •  
  •  
  •  
  •  

Citind pe Wikipedia cronica filmului românesc „Răutăciosul adolescent” (1969), mi-a atras atenţia următorul lucru: cum personajele principale ale filmului au trecut pe la Mănăstirea Neamţ, unde unde văd craniul grecoacei Calypso, care s-a iubit cu poetul rus, celebrul Aleksandr Pușkin. Am început să mă documentez cine a fost această grecoaică, Calypso, şi-am aflat următoarele:

Calypso Polichroni era o grecoaică ajunsă la Chişinău, la începutul secolului al XIX-lea, după ce-a stat o perioadă în Iaşi, La Chişinău, s-a întâlnit cu Puşkin, venit şi el în capitala basarabeană. Pe Puşkin l-a cucerit inteligenţa şi cultura grecoaicei (care vorbea turca, germana, greaca, româna, araba, franceza şi italiana), dar mai ales vestea că a fost amanta numai puţin celebrului poet Lord Byron; aşadar era o grecoaică ce a primit săruturile lui Byron!

Însă, Calypso s-a călugărit în taină şi şi-a sfârşit zilele la Mănăstirea Neamţ. După moartea ei, craniul i-a fost expus în osuarul de la mănăstire, fiind inscripţionat brutal pe fruntea ce a primit sărutările lui Byron şi Puşkin, cu vopsea neagră, „Calypso”. Foarte ciudat e că după Revoluţia română de la 1989, craniul grecoaicei a dispărut fără urmă. Unde se află acum craniul şi de ce a fost el ascuns? De ce s-a călugărit ea la Neamţ în travesti (mănăstirea fiind de bărbaţi) şi de ce nu s-a retras într-o mănăstire de maici, că-s destule în jur?

Sursa: monitorulsv.ro

P.S. Totuşi, conform unui articol de pe cotidianul.ro, ni se spune că acest craniu a fost furat prin 1980, împreună cu alte 5 cranii, de câţiva studenţi străini, care studiau la Cluj-Napoca. Unul dintre ei a înapoiat un cap, fiindcă, după cum s-a spovedit unui alt călugăr de la Neamţ, îl visa noaptea şi i se întâmplau tot soiul de rele. Ţeasta lui Calypso însă nu a fost înapoiată, rămânând în posesia unui student grec.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner