În 1913, în Viena se aflau în acelaşi timp Hitler, Stalin, Troţki şi Tito, pe atunci total necunoscuţi. Coincidenţă?


Imagine: prelucrare proprie

În urmă cu mai bine de un secol, Viena îi găzduia în acelaşi timp pe Adolf Hitler, Leon Troțki, Iosif Tito şi Iosif Stalin, patru oameni care au avut un rol esenţial în istoria omenirii din prima jumătate a secolului al XX-lea, doi dintre ei (Hitler şi Stalin) fiind vinovaţi pentru declanşarea celui de-al doilea război mondial.

În ianuarie 1913, un bărbat al cărui pașaport purta numele de Stavros Papadopoulos sosi cu trenul din Cracovia până în gara din Viena. Avea tenul măsliniu, o mustață mare și purta o valiză mare de lemn.

„Stăteam la masă”, a scris bărbatul pe care venise să-l întâlnească câţiva ani mai târziu, „când ușa de la gară s-a deschis și intră un bărbat necunoscut. Era mic, subțire (…) Nu am văzut nimic în ochii lui care să sugereze prietenie”. Scriitorul acestor propoziţii era un intelectual rus disident, redactorul unui ziar radical numit „Pravda”. Numele său era Leon Troțki. Omul pe care l-a descris nu era, de fapt, Papadopoulos. Se născuse ca Iosif Vissarionovici Dzhugashvili, era cunoscut prietenilor săi ca fiind Koba, dar toată lumea îl ştie ca şi Iosif Stalin.

Troțki și Stalin au fost doar două dintre personalităţile din viitor care au trăit în centrul Vienei în 1913 și ale căror vieți au fost destinate să modeleze o mare parte din istoria omenirii secolului XX. Troţki a fost „comisar al poporului” (ministru) al Apărării în guvernul sovietic între 1918 şi 1924, iar Stalin a fost conducătorul suprem al URSS între 1924 şi 1953, fiind unul din vinovaţii pentru declanşarea celui de-al doilea război mondial.

Dar Stalin şi Troţki n-au fost singurii care se aflau în Viena anului 1913. Tânărul Iosif Broz, cunoscut mai târziu ca şi mareșalul Tito, liderul Iugoslaviei între 1943 şi 1980, lucra la fabrica de automobile Daimler din Wiener Neustadt, un oraș în apropiere de Viena și căuta şi el vremuri mai bune.

Apoi, tot în aceeaşi perioadă în Viena mai era un tânăr de 24 de ani, din nord-vestul Austriei, ale căror visuri erau acelea de a studia pictura la Academia de Arte Plastice din Viena. Numele lui? Adolf Hitler, principalul vinovat de declanşarea celui de-al doilea război mondial.

În 1913, Viena era capitala Imperiului Austro-Ungar, un imperiu având 50 milioane de locuitori şi 15 naţiuni.