Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre a explodat „recent”


Imagine: ASTRO 3-D

Gaura neagră din centrul Căii Lactee a explodat „recent” conform noilor cercetări, expulzând fascicule de energie în spațiul cosmic, asemenea unui „far nuclear”. Cercetările au descoperit că evenimentul a creat două conuri de radiații ionizante care s-au infiltrat prin galaxie și chiar au afectat corpuri cosmice din afara galaxiei.

Această explozie a apărut cu doar 3,5 milioane de ani în urmă – practic „săptămâna trecută” dacă vorbim în termeni cosmici – iar explozia a fost atât de puternică încât a lovit „Fluxul Magelanic”, o structură de gaze care se extinde între Marele Nor Magelanic şi Micul Nor Magelanic, galaxii pitice aflate în apropiere.

Potrivit cercetătorilor australieni și americani, explozia a fost prea mare pentru a fi fost cauzată de altceva decât de activitatea nucleară asociată cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre. Acea gaură neagră, cunoscută sub numele de Saggitarius A, este de peste patru milioane de ori mai masivă decât Soarele nostru.

Cum a fost explozia? Imaginați-vă un întuneric, iar apoi cineva pornește un far pentru un timp scurt. Profesorul Joss Bland-Hawthorn (cel care a condus cercetarea) a declarat următoarele: „O explozie masivă de energie și radiații a izbucnit chiar din centrul galactic. Acest lucru arată că centrul Căii Lactee este un loc mult mai dinamic decât crezusem anterior. Suntem norocoşi că nu locuim acolo!”

Acum 3 milioane de ani, când a avut loc explozia, strămoșii umanității, Australopithecinele, se plimbau prin Africa.