Secretul coifului de aur de la Coţofeneşti – vestitul coif getic


Printre marile valori ale artei preistorice europene se situează şi vestitul coif getic de aur de la Poiana Coţofeneşti, com. Verbilău, jud. Prahova. Coiful a fost găsit în anul 1927 de un copil din satul Coţofeneşti. Anul următor, prof. Ion Andrieşescu, aflat în acea vreme la conducerea Muzeului Naţional de Antichităţi, a întreprins săpături arheologice pe locul descoperirii şi a identificat urme de locuire geto-dacă.

Coiful are forma unei calote, decorată cu rozele conice dispuse în şiruri orizontale şi prevăzute cu nervuri radiale. Ornamente fundamentale şi diferenţiate sunt reliefate în porţiunea de jos a piesei, care e decupată, având o parte frontală, două apărătoare de obraz şi apărătoarea cefei. Aceste elemente ale coifului sunt despărţite printr-un şir continuu de S-uri. Pe zona frontală sunt reliefaţi doi ochi magici cu sprâncene duble, terminate arcuit. Apărătoarele de bronz cuprind aceeaşi scenă – un bărbat înveşmântat cu platoşă, coif şi mantie pe umăr, ţine cu genunchiul şi o mână un berbec, iar în cealaltă are un pumnal cu mânerul bifurcat.

Apărătoarea cefei e împărţită în două registre. Cel superior cuprinde o compoziţie cu animale fantastice alcătuite din corp uman înaripat, cu coadă şi membre de ierbivor. În centrul temei se află o rozetă solară. Pe registrul inferior sunt reliefate trei animale fantastice de pradă înaripate. Este evident că pe vechiul fond artistic de tradiţie milenară, caracterizat mai ales prin predominarea decorului geometric, se grefează influenţe ale artei persane, greceşti şi scitice, în care primau motivele ornamentale zoomorfe, antropomorfe şi compoziţii cu animale fantastice tratate într-o manieră naturalistă. Structurarea acestor elemente aparţine însă artei traco-gete care reprezintă un stil aparte în contextul artei preistorice europene.

Asemenea coifuri de aur şi argint au fost descoperite numai în spaţiul geto-dac, concludente fiind în acest sens cele din tezaurele de la Cucuteni-Băiceni, Agighel şi Peretu, precum şi coiful de la Porţile de Fier, păstrat la un muzeu din Detroit (SUA).

De la sfârşitul secolului V î.Hr. şi începutul secolului IV î.Hr., vestitul coif de la Coţofeneşti reprezintă prin bogăţie ornamentală, somptuozitate şi valoare istorică, unul dintre cele mai importante mărturii ale strălucitoarei civilizaţii geto-dace.