Google rezolvă misterul de 150 de ani privind scrisoarea pierdută a lui Descartes


scrisoarea lui DescartesO scrisoare pierdută, scrisă în secolul 17 de către filozoful francez Descartes, a fost găsită în SUA şi a fost returnată Franţei, punând astfel capăt unei poveşti, alcătuită din Google şi dintr-un conte italian hoţ, anunţă portalul Yahoo News. „Am fost, desigur, puţin uimit ce poate aduce o simplă căutare pe Internet”, a declarat Erik-Jan Bos, un cercetător olandez, specializat în operele lui Descartes.

Epistolă, scrisă în 1641 de către filozoful francez Rene Descartes, lipsea de mai bine de 150 de ani, reprezentând una din vasta colecţie de documente furate de către contele italian, Gugliemo Libri. Libri a fost profesor de matematică în Franţa sec.19, dar s-a ocupat şi de arhivarea documentelor, fiind bănuit că a furat astfel mii de documente, pe care le-a vândut colecţionarilor şi librarilor. Scrisoarea lui Descartes a ajuns în acest mod în colecţia Colegiului Haverford din Pennsylvania (SUA), administraţia şcolii nefiind conştientă de faptul că deţin un document furat, până în momentul în care a fost anunţată de către cercetătorul olandez Bos.

Bos a găsit scrisoarea lui Descartes datorită lui Google, scriind într-o seară pe celebrul motor de căutare cuvintele-cheie „scrisoarea autobiografică” şi „Descartes” şi descoperind că acea epistolă se află în colecţia Colegiului Haverford.

Scrisoarea nu e doar importantă pentru că a fost creată de Descartes, către prietenul său, Marin Mersenne, dar în ea se găseşte celebra expresie, scrisă pentru prima dată, „Gândesc, deci exist”.

John Anderies, şeful „Colecţii speciale” de la Colegiul Haverford a notificat directorul colegiului, după ce a primit email de la cercetătorul olandez, despre existenţa acestei scrisori furate în colecţia şcolii, şi a recomandat returnarea sa către Institutul Franţei, una dintre cele mai vechi biblioteci din Franţa, locul de unde a fost furată scrisoarea acum 150 de ani. Anderies, cât şi directorul colegiului, Stephen Emerson, au fost de acord să înapoieze scrisoarea Institutului Franţei, fără nicio pretenţie materială, considerând că a fost un lucru moral să restituie ceva ce a fost furat.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock