Diamantul De Sancy are una dintre cele mai interesante istorii din toate povestirile de diamante celebre din Europa. Este un diamant de culoare galben pal, de 55,23 carate, de origine indiană, fiind unul dintre primele diamante mari tăiate cu faţete simetrice.
În 1570, piatra a fost achiziționat în Constantinopol de către Ambasadorul Franței în Turcia, Nicholas Harlai, Seigneur de Sancy, care a fost un pasionat colecționar de pietre prețioase și bijuterii. El a adus diamantul în Franța, unde regele Henric al III-lea a purtat-o pe o bonetă, care să-i ascundă chelia.
În timpul domniei următoare, când Sancy a fost Ministrul Finanţelor, regele Henry al IV-lea a împrumutat diamantul ca garanție pentru împrumut substanțial. Un mesager a fost trimis cu bijuteria, dar nu a ajuns la destinație, hoții urmându-l şi omorându-l, deşi diamantul n-a fost găsit. Știind că mesagerul era loial, Sancy l-a căutat, i-a descoperit corpul, iar în stomac i-a fost găsit diamantul.
Sancy a vândut până la urmă diamantul regelui englez James I, ajungând printre bijuteriile din Turnul Londrei. Diamantul a rămas în Anglia până în 1669. Charles I, fiul lui James I, a fost decapitat, iar văduva lui, Henrietta Maria, a vândut bijuteria lui Somerset, conte de Worcester; de la acesta din urmă, diamantul a ajuns din nou la Coroana engleză. Regele James al II-lea l-a avut, dar, după dezastruoasa bătălie de la Boyne, a fugit în Franța, şi a vândut piatra preţioasă regelui francez Ludovic al XIV-lea.
Există o altă versiune care spune că altfel a intrat diamantul Sancy în posesia lui Ludovic al XIV-lea. În timpul Războiului Civil din Anglia, regina văduvă, Henrietta Maria, şi-a vândut faimosul diamant, împreună cu alte bijuterii, ducelui de Epernon pentru 460.000 de livre. În 1657, Cardinalul Mazarin al Franţei, l-a plătit pe duce şi a dus diamantul Coroanei Franţei, moştenindu-l astfel şi regele Ludovic al XIV-lea.
În 1792, la începutul Revoluției franceze, Sancy și alte celebre pietre prețioase au fost furate de la Trezorerie Regală din Paris. A reapărut în 1828 și a fost vândut de către un negustor francez către prințul Anatole Demidoff din Rusia; prințul, la rândul său, îl vinde în 1865 pentru 100.000 de dolari. Doi ani mai târziu, el apare la un bijutier francez, G. Bapst, la Expozitia de la Paris, purtând o etichetă cu prețul de 1.000.000 de franci.
În 1906, diamantul De Sancy a fost achiziționat de către milionarul William Waldorf Astor, ca şi cadou de nuntă pentru fiul său, căsătorit cu Nancy Langhorne din Virginia. Lady Astor a purtat de multe ori diamantul.
Diamantul De Sancy se află acum în Muzeul Luvru din Paris. Michael Hing, un bijutier din Marea Britanie, spune despre acest diamant că este aproape incolor, dar există o tentă foarte slab galben-verzuie la el. Culoarea este mult mai puțin vizibilă decât în fotografie.
Oricum, acest diamant arată superb!