Incredibila poveste a doi fraţi gemeni perfecţi – nici măcar soţiile lor nu-i puteau deosebi…


Pe vremuri, contele de Ligniville și contele d’Autricourt – fraţi gemeni, descendenți dintr-o familie străveche din Lorena, semănau atât de mult, încât atunci când își îmbrăcau aceeași haină pe care o purtau din când în când (pentru distracție), servitorii lor nu îi puteau deosebi unul pe celălalt. Mersul, vocea și comportamentul lor erau atât de perfecte, încât adesea prietenii și chiar și soțiile lor nu reuşeau să-i deosebească.

Cei doi gemeni perfecţi făceau şi farse, ca de exemplu farsa făcută unui frizer. Într-o zi, contele de Ligniville. a trimis după un frizer și după ce l-a lăsat să-i radă jumătate din barbă, i-a făcut semn să plece puţin din încăpere, căci avea o mică treabă de făcut. Imediat, în locul său, s-a aşezat fratele său. Când frizerul s-a întors în încăpere, pentru a termina ceea ce începuse (așa cum el presupunea), spre marea sa uimire o barbă nouă a răsărit! Fără a se îndoi că persoana de sub mâinile lui era diavolul, a urlat de groază și a leșinat pe podea. În timp ce se străduiau să-l readucă în simţiri, contele D’Autricourt s-a ascuns, și contele de Ligniville, care era pe jumătate ras, s-a întors la fostul său loc. Aceasta a fost o nouă surpriză pentru bietul frizer, care acum își imagina că tot ce văzuse era un vis.

Legătura care exista între frații gemeni era una cu adevărat specială. Dacă unul se îmbolnăvea, celălalt era indispus, și dacă unul avea o rană, celălalt simțea durerea. Dar, ceea ce este și mai uimitor e faptul că amândoi au avut adesea aceleași vise. Iar, în ziua în care contele D’Autricourt a avut în Franța o febră puternică după care a murit, contele de Ligniville a avut în Bavaria exact aceeaşi febră, în urma căreia era aproape să moară.


Lasă un comentariu