Datele din misiunea Swarm a Agenției Spațiale Europene au dezvăluit o descoperire fascinantă. Cercetătorii au descoperit că semnalele magnetice slabe create de valurile oceanului pot ajuta la cartografierea distribuției magmei sub fundul mării. Aceste semnale ar putea oferi, de asemenea, informații despre schimbările pe termen lung ale temperaturilor și salinității oceanelor globale.
Capacitatea Swarm de a detecta aceste variații magnetice subtile este un pas semnificativ înainte în cercetarea geofizică. Studiind aceste semnale slabe, oamenii de știință pot înțelege mai bine interacțiunile complexe dintre câmpul magnetic al Pământului, curenții oceanici și chiar activitatea vulcanică sub mare.
Lansați în 2013, acești sateliți au fost proiectați să studieze câmpul geomagnetic al Pământului cu o precizie fără precedent. Câmpul magnetic se extinde în spațiu și acționează ca un scut de protecție împotriva radiaţiilor solare. Se crede că sursa primară a acestui câmp este mișcarea fierului lichid în miezul exterior. Cu toate acestea, alți factori contribuie la magnetismul global al planetei, inclusiv rocile magnetizate din crustă. Deşi oceanele nu sunt de obicei considerate o sursă de magnetism, apa de mare sărată este un conductor moderat de electricitate. Pe măsură ce valurile oceanului se deplasează pe câmpul magnetic al Pământului, acestea generează curenți electrici slabi, care, la rândul lor, produc semnale magnetice slabe. Aceste semnale sunt extrem de slabe în comparație cu cele generate de miezul planetei, dar instrumentele extrem de sensibile ale Swarm le pot detecta din spațiu.
Studiul a fost publicat în revista „Philosophical Transactions of the Royal Society A”.
Sursa: studiul ştiinţific „Magnetic signals from oceanic tides: new satellite observations and applications” / royalsocietypublishing.org