Site de secrete, stiinta si metafizica

Furunculul lui Ludovic al XIV-lea, sau cum oamenii bogaţi dădeau bani ca să se opereze degeaba

0 42

louis14Mare panică s-a produs în jurul unuia dintre cele mai palpitante evenimente ale curţii din Versailles în istoria curţii franceze, cazul deveni celebru sub titlul de furunculul lui Ludovic al XIV-lea. Regele Soare suferea de un buboi. Şi încă plasat pe o parte a trupului nu prea bătută de soare, ba chiar dimpotrivă. După o mulţime de încercări de lecuire nereuşite, el se hotărî pentru operaţie. Intervenţia a avut loc la 18 noiembrie 1686, în prezenţa doamnei de Maintenon şi a lui Louvois: operaţia a reuşit şi din punctul de vedere al bolnavului şi din cel al medicilor.

Primul chirurg a primit un rang nobiliar şi un premiu în bani de 300 000 de franci, ceilalţi trei medici, câte 40 000, 60 000 şi respectiv 80 000 de franci; cei patru farmacişti câte 12 000 de franci de cap. Este uşor de imaginat emoţia care a sfâşiat nervii curţii de la Versailles, înainte, în timpul şi după operaţie. Luni de zile nu se vorbea decât despre operaţie.

Era socotit norocos aceia căruia i se întâmpla un necaz asemănător. Medicii îi făceau şi preafericitului suferind intervenţia regală (operation du Roi), iar despre starea respectivului i se raporta regelui. Aceasta era o evidenţiere nemaipomenită, detaşându-l pe privilegiat de pâclă deasă a invidioşilor.

Şi acum, urmează poanta: chiar şi cei care nu aveau furuncul se duceau, în ascuns, la chirurgi, oferind sume colosale numai să li se facă şi lor „intervenţia regală”. Cel mai renumit chirurg al Parisului, Dionis, numără treizeci de domni cuprinşi de această febră, pretinzând să li se opereze şi lor marele nimic. Medicii nu luau asupra lor riscul pseudointervenţiei, drept care domnii s-au supărat grozav, spunând că, în definitiv, de vreme ce nu medicii suportă durerea operaţiei, nu văd de ce se codesc atâta, complicând inutil lucrurile.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie