Ştiţi legenda incredibilă a Cenuşăresei egiptene, veche de mii de ani? De acolo provine povestea clasică a Cenuşăresei…


Cunoașteți povestea Cenușăresei egiptene? Este una dintre cele mai vechi versiuni, povestită de istoricul Strabon (64 î.Hr. – 24 d.Hr.). Are o semnificație mai frumoasă, deoarece spune o poveste a distrugerii barierelor rasiale și sociale.

Rhodopis era o frumoasă grecoaică, care a fost răpită de pirați și vândută în Egipt ca sclavă. A fost cumpărată de un bătrân care a luat-o în propria sa casă pentru a lucra cu alți sclavi egipteni ai lui. Bărbatul își petrecea cea mai mare parte a zilei dormind și nu și-a dat seama niciodată cât de rău era tratată Rhodopis de celelalte slujnice, care o disprețuiau și o considerau nedemnă de acea casă, din cauza culorii deschise a pielii, a părului blond și a inferiorității rasei sale.

Biata Rhodopis a trebuit să facă toată munca cea mai grea și să îndure multe din partea celorlalte sclave. Frumoasa fată avea ca prieteni doar animalele și când mergea să-și spele hainele pe malul Nilului, de ea se apropia multe păsări, o maimuță îi stătea pe umăr, iar un hipopotam îi era prietenul ei fidel. În timp ce spăla rufele, fata chiar cânta şi dansa.

Într-o seară, bătrânul proprietar s-a dus să stea lângă râu și, nevăzut de ea, a fost fermecat să o audă cântând și să o vadă dansând. Așa că a decis că fata nu merită să meargă desculță și i-a dat o pereche de papuci roșii.

Apoi, a venit vestea că faraonul Amasis va da un ospăț grozav și toată lumea a fost invitată, dar sclavii, și mai răi și mai invidioși pe pantofii noi ai grecoaicei, i-au ordonat lui Rhodopis mai multe treburi de făcut, aşa că fata a fost nevoită să renunțe la petrecere și să stea acasă. Ca în fiecare seară, s-a dus să spele rufe, dar şi-a udat frumoşii papuci roşii, i-a scos din picioare să se usuce şi apoi, obosită find, a adormit. Zeul Horus a venit din cer în formă de șoim, i-a luat un papuc și a zburat. Când Rhodopis s-a trezit, l-a văzut pe șoim cu pantoful ei în cioc, zburând departe.

În plină desfășurare a sărbătorii, faraonul stătea plictisit, când un șoim a venit din cer și i-a scăpat papucul roșu la picioarele lui Amasis. Faraonul l-a examinat și a înțeles că este un semn de la zei, așa că a poruncit să caute fata care va purta papucul acela, pentru că va deveni regina lui. Au fost obstacole și dificultăți, dar faraonul a reușit să o găsească și Rhodopis a devenit regină.

Sfetnicii i-au spus faraonului că nu o poate alege, pentru părul ei, pentru pielea ei deschisă, pentru că era sclavă și nici măcar nu era egipteană. Dar povestea are un final fericit și faraonul le-a răspuns: „Este cea mai egipteană dintre toate, pentru că ochii ei sunt la fel de verzi ca Nilul, părul ei este la fel de deschis ca papirusul și pielea ei este la fel de roz ca floarea de lotus”.

Faraonul Amasis chiar a existat (dinastia XXVI) și a fost căsătorit cu o sclavă.


Lasă un comentariu