Canalul Dunărea-Marea Neagră a fost decis de Stalin


canalul_dunare-marea_neagraÎntâlnire dintre Stalin şi Gheorghe-Gheorghiu Dej (secretarul general al PCR şi liderul României comuniste), la Moscova în 1948.

Stalin: Are cunoştinţă conducerea României despre un proiect întocmit de englezi, pe la începutul secolului XX, pentru construirea unui canal navigabil între Dunăre şi Marea Neagră?

G.G.Dej: Nu am cunoştinţă de un asemenea proiect, dar cum ne vom întoarce în România, vom pune să se scotocească arhivele şi, dacă-l vom găsi, îl vom prezenta.

Stalin: Nu trebuie să mai căutaţi!

A apăsat pe un buton şi după câteva secunde în biroul său de lucru a intrat un individ, care aşteptase probabil chemarea, cu o hartă în mâna pe care a pus-o pe masă. Stalin a arătat harta şi a spus:

– Iată cum este trasat drumul acestui canal pe harta României.

G.G. Dej a privit şi a văzut pe masă o linie groasă, roşie, care unea localităţile Cernavodă şi Năvodari, traseul aşa-zisului viitor canal. După ce l-a lăsat câteva minute să admire „miracolul”, Stalin i-a recomandat:

– Canalul trebuie realizat de România în vederea asigurării unor condiţii mai favorabile transporturilor fluviale pe Dunăre.

Îngrozit de perspectiva nenorocită ce se profila, G.G. Dej a explicat că România nu era pregătită, încă, pentru o lucrare de asemenea amploare, că nu dispunea de fondurile financiare necesare. Stalin, însă, a intervenit:

– Fondurile vor fi găsite dacă tovarăşii români vor să realizeze o lucrare aşa de măreaţă.

Au fost aduse şi alte argumente şi în principal că lipsesc utilajele de excavatie şi mijloacele de transport. Dar totul a fost în zadar, căci Stalin, neînduplecat, a zis:

– Uniunea Sovietică va livra României utilajele de excavaţie şi mijloacele de transport necesare, dacă românii sunt hotărâţi să se apuce de o lucrare atât de importantă şi de necesară.

Astfel s-a întors delegaţia română de la Moscova „împroprietărită” cu o hartă pe care era trasat drumul viitorului Canal Dunăre – Marea Neagră. Presa şi radioul au făcut cunoscut ţării, poporului român, vestea cea mare, fericirea ce căzuse pe capul nostru, fără să spună, bineînţeles, a cui fusese ideea genială. Pentru a se masca acest adevăr şi pentru a se dă întregii acţiuni un caracter naţional”, a fost adoptată şi o hotărâre a Biroului Politic al C.C. al P.M.R. Proiectarea şi demararea lucrărilor s-au făcut rapid. Până la moartea lui Stalin, canalul „a înghiţit” o mare parte venitului naţional.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO