În ianuarie 2021, cercetătorii de la Departamentul de Fizică Technion (Israel), au creat o gaură neagră sonică în laborator, un sistem în care undele sonore nu pot scăpa – în anologie cu găurile negre reale, din care nici lumina nu poate scăpa.
Cu 50 de ani în urmă, celebrul om de știință Stephen Hawking a teoretizat că găurile negre ar produce o formă constantă de radiație în timp, ca orice alt obiect cald, temperatura fiind determinată de gravitația lor de suprafață, iar gravitația mai puternică produce o temperatură mai mare. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au măsurat încă temperatura radiației Hawking în găurile negre. Dar oamenii de știință de la Technion au reușit să ocolească acest lucru folosind o gaură neagră sonică. Așa cum nimic nu poate scăpa din orizontul de evenimente al unei găuri negre cerești – nici măcar lumina – undele sonore nu pot scăpa dintr-o gaură neagră sonică.
Oamenii de știință conduși de prof. Jeff Steinhauer de la Departamentul de Fizică al Technion au descoperit că radiația Hawking este încă emisă de o gaură neagră sonică și rămâne constantă în putere și temperatură, așa cum s-a observat pe parcursul a 124 de zile de măsurare continuă. Studiul a examinat modul în care radiația Hawking a evoluat de-a lungul vieții găurii negre sonice și a fost similar cu predicțiile pentru radiația Hawking în găurile negre reale. Prezentul experiment a mai arătat că, după o anumită perioadă, radiația emisă de sistem începe să se intensifice semnificativ, probabil datorită dezvoltării radiațiilor stimulate în urma formării orizontului interior.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Observation of stationary spontaneous Hawking radiation and the time evolution of an analogue black hole” / nature.com