Cea mai veche copie cunoscută a unui text care pretinde a fi învățăturile lui Iisus către fratele său, Iacob, a fost descoperită într-o groapă de gunoi din Egipt (la sfârşitul secolului al XIX-lea) fiind împrăștiată printre grămezi de papirusuri din secolul al cincilea, chitanțe fiscale vechi și facturi de vânzare pentru vagoane și măgari.
Manuscrisul este o rară ediție în limba greacă a unei poveşti apocrife a Noului Testament, numită Prima Apocalipsă a lui Iacob, care a fost considerată a fi păstrată numai în limba coptă. Textul a fost probabil scris în secolul al V-lea sau al VI-lea, consideră Brent Landau, specialist în religii la Universitatea Texas din Austin.
Aceasta nu este prima copie a Apocalipsei lui Iacob care a fost găsită, dar este probabil cea mai veche. O altă versiune a fost descoperită în biblioteca Nag Hammadi – o colecție de 13 cărți gnostice coptice excavate în Egipt în 1945.
Prima Apocalipsă a lui Iacob a fost considerată o carte eretică şi, deci, interzisă, probabil din cauza „înțelegerii diferite” a importanței lui Iisus. În ea, vedem un Iisus mai aproape de înţelepciunea umană decât de Mesia. Conform acestui text gnostic, Iisus îi învaţă pe oameni că lumea materială e de fapt o închisoare creată de un zeu malefic, asemănător cu subiectul din filmul „Matrix”.
În Prima Apocalipsă a lui Iacob, Iisus descrie această închisoare fratelui său. El dezvăluie că lumea este păzită de figuri demonice – arhoni – care blochează calea dintre lumea materială și viața de apoi. Pentru a scăpa de arhoni, cineva care moare are nevoie de un fel de „parole”, la fel ca într-un joc video.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com