O nouă teorie uluitoare: materia atrasă într-o gaură neagră călătoreşte în viitor, fiind ejectată înapoi în Cosmos


Conform teoriei relativității a lui Einstein, o singularitate gravitaţională se află în centrul unei găuri negre. Singularitatea gravitațională este, cel puțin teoretic, un punct cu un volum ce tinde spre zero și o masă ce tinde spre infinit. Oricum, găurile negre sunt un mister pentru oamenii de știință, pentru că în aceste locații din spațiu, totul este absorbit, inclusiv lumina nu poate scăpa.

Recent, oamenii de știință A. Ashtekar și J. Olmedo au pus la îndoială această presupunere a lui Einstein. Dacă un obiect nu are o masă, densitatea lui este infinită. Aceasta înseamnă că obiectul pur și simplu că nu există în natură, așa cum o putem măsura. Cu alte cuvinte, este necesară o nouă teorie și o nouă matematică.

Ashtekar și Olmedo explică faptul că presupunerea lui Einstein a unei singularități în centrul găurilor negre, bazată pe teoria relativității, este una eronată. Acest lucru se datorează faptului că o nouă teorie trebuie aplicată chiar în centrul găurii negre. Cercetătorii fac comparație cu legea gravității a lui Newton, adică aducând un obiect mai aproape de centrul Pământului, legea lui Newton nu mai poate fi aplicată deoarece trebuie să ținem cont de distribuția masei Pământului.

O propunere pentru ceea ce se întâmplă în centrul găurilor negre este cunoscută sub numele de gravitație cuantică în buclă. Aceasta este utilă deoarece constă într-o „rețea de spin” care se schimbă în timp. În fizică, o „reţea de spin” constă într-o diagramă care poate fi utilizată pentru a reprezenta stările şi interacţiunile între particule şi câmpuri în mecanica cuantică. În mod obișnuit, gravitaţia cuantică în buclă nu se aplică găurilor negre, dar Ashtekar și Olmedo au făcut-o. Calculele au arătat că spațiul și timpul sunt curbate în mod semnificativ în apropierea centrului unei găuri negre. Implicația ar fi aceea că spaţiul şi timpul continuă într-o regiune care poate fi o gaură albă. O gaură albă este opusul unei găuri negre, prin faptul că dă afară materie şi nu o atrage.

Din aceste calcule, mai rezultă că timpul se mișcă extrem de lent în centrul unei găuri negre. În loc să oprească, materia este împinsă în Cosmos printr-o gaură albă. Cu alte cuvinte, materia care intră într-o gaură neagră poate călători în viitor.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): livescience.com
Foto: wikimedia.org (Commons Creative – free)
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock