O sferă de piatră de zeci de tone din Bosnia a fost creată de o civilizaţie misterioasă antică?


Iată o ştire din anul 2016: un arheolog dezgroapă o sferă uriaşă într-o pădure, despre care se crede că face parte dintr-o civilizație antică dispărută. Sfera de piatră din satul Podubravlje (Bosnia și Herțegovina) a fost văzută în anul 2016 într-o pădure. Arheologul Sam Osmanagich, care și-a numit mingea de piatră bosniacă cea mai masivă din Europa, are câteva răspunsuri interesante.

Rezultatele preliminare arată că raza sferei este între 1,2 – 1,5 metri. Culoarea maro și roșiatică a mingii indică un conținut foarte mare de fier. Deci, densitatea trebuie să fie foarte mare, apropiată de fierul, care are o densitate de 7,8 kg/m3. Dacă luăm valoare de numai 5 kg/cc, avem toate elementele pentru calculul preliminar al masei: masa ajunge să fie peste 30 de tone!

De ce se consideră că această descoperire este semnificativă? În primul rând, ar fi o altă dovadă că Europa de Sud, în special în Balcani și Bosnia, a fost casa unor civilizații avansate din trecutul îndepărtat și nu avem înregistrări scrise despre ele. În al doilea rând, se pare că exista o tehnologie înaltă, diferită de a noastră. Se pare că această civilizaţie trecută ştia puterea formelor geometrice, deoarece sfera este una dintre cele mai puternice forme, alături de piramide şi conuri.

Dacă piatra uriașă din Bosnia s-ar descoperi că este cioplită de mâini umane, ar fi cea mai mare minge de piatră artificială găsită vreodată. Însă, alţi experţi cred că roca ar fi probabil o formațiune naturală și nu una artificială. Astfel, piatra sferică poate fi un exemplu de trovanţi. Trovanții sunt formațiuni numite și concrețiuni de gresie, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock