Cum un cunoscut moldovean, Emanuel Conachi-Vogoridi, nepotul lui Costache Negri, era să ajungă rege al Bulgariei de două ori…


Cum spuneam într-un articol din 24 ianuarie 2018 – Din enigmele unei alegeri controversate: în 1859, trebuia să fie ales domnitor poetul Costache Negri, în loc de Al. I. Cuza – în ianuarie 1859, în alegerile iniţiale din Moldova, trebuia să fie ales ca domn al Moldovei şi al viitoarelor Principate Unite poetul şi politicianul Costache Negri, şi nu Alexandru Ioan Cuza. Costache Negri nu a mai fost ales întrucât era cumnatul generalului anti-unionistului, Nicolae Vogoridi, fiul caimacamului Moldovei, Stephanos Vogoridi.

Mama lui Costache Negri, Smaranda Donici, a fost căsătorită de două ori, a doua oară cu Alexandru (Costache) Conachi, poet şi mare logofăt al Moldovei, cu care a născut-o pe Caterina (Cocuţa) Conachi, deci sora vitregă a lui Costache Negri. Aceasta s-a căsătorit în 1846 cu generalul Nicolae Vogoridi, fiul caimacamului Stephanos Vogoridi (de care am amintit mai sus). La nunta lor din 1846, Cocuţa era considerată cea mai bogată femeie din Moldova.

Interesant e faptul că unul din fiii celor doi, Emanuel Conachi-Vogoridi (1847-1935), a fost candidat pe tronul Bulgariei (în 1878 şi 1887), trăgându-se din partea tatălui său din zona Târnovo (Bulgaria).

Există dovezi, de altfel, că Emanoil Conachi-Vogoridi nu a fost primul din neamul amintit care a râvnit la tronul Bulgariei, căci aceeaşi ţintă ar fi avut-o şi tatăl lui, celebrul anti-unionist Nicolae Vogoridi, atunci când era bei de Samos.

În anul 1878, când după Tratatul de la Berlin, Bulgaria a devenit principat autonom sub controlul Imperiului Otoman, Emanoil s-a numărat printre pretendenţii oficiali la tron (mizând pe originea bulgărească a nemului său), însă ţarul Rusiei l-a recomandat pe nepotul său, Alexandru, drept candidat pentru noul tron, iar Marea Adunare Naţională l-a ales drept Prinţ al Bulgariei (aprilie 1879).

Mai târziu, în 1887, Emanoil Conachi-Vogoridi va mai avea o tentativă de a accede pe tronul Bulgariei, după plecarea de la domnie a Prinţului Alexandru, însă tot fără succes. Bulgarii, care-l forţaseră pe despotul Alexandru să abdice, în urma unei revoluţii, au preferat un alt rege de import, respectiv pe Ferdinand Saxa-Coburg Gotha.

Notă: Fotografia de mai sus aparţine tatălui său, Nicolae Vogoridi; se pare că nu există nicio poză disponibilă cu Emanoil Conachi-Vogoridi.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock