Polul nord magnetic al Pământului se deplasează spre est, într-un ritm neobișnuit de rapid, îndreptându-se din Arctica canadiană spre Rusia. Schimbarea rapidă a polilor magnetici a provocat îngrijorare pentru sistemele de navigație prin GPS. Polul nord magnetic se îndreaptă spre Rusia cu o viteză de 55 de kilometri pe an, dar a încetinit recent la 40 de kilometri pe an.
Deplasarea polilor magnetici ai Pământului s-a întâmplat de mai multe ori în istoria Pământului. Polii magnetici sunt rezultatul miezului exterior de fier topit al Pământului, care se mișcă și curge pe măsură ce Terra se roteşte. Acești curenți de convecție declanșează curenți electrici și creează un câmp magnetic în jurul Pământului care îl protejează de vântul solar și de particulele încărcate de Soare.
În prezent, polii nord și sud ai Pământului se potrivesc cu polii magnetici nord și sud. Totuşi, ei s-au schimbat în istoria Pământului, când polii s-au inversat, polul sud devenind polul nord şi viceversa. Oamenii de știință pot vedea aceste schimbări în roci.
În ultimele două decenii, polul nord magnetic s-a mutat către Rusia. Se mișcă atât de rapid, încât s-a lansat o actualizare provizorie în februarie 2019 a aplicaţiilor de GPS, pentru a se asigura că nu există probleme de navigație.
În diverse roci, există o mulţime de dovezi care arată schimbări ale câmpului magnetic, la fiecare 100.000 ani până la 50 de milioane de ani. Având în vedere că există dificultăţi de a măsura activitatea în interiorul miezului Pământului, aceasta înseamnă că este aproape imposibil să prezicem în avans o inversare a câmpului magnetic.
Sursa (traducerea si adaptarea proprie): forbes.com