Călătoria în timp e posibilă…spun fizicienii, dar nu pentru oameni, ci pentru particulele lui Dumnezeu

  •  
  •  
  •  
  •  

Fizicienii propun ca acceleratorul de particule de la Geneva să poată fi folosit ca o maşină a timpului, pentru a trimite materie înapoi în timp, anunţă LiveScience.com. Dar despre ce materie ar fi vorba? E vorba de aşa-zisa „particulă a lui Dumnezeu” sau „particula Higgs”, o componentă a materiei care se presupune a exista. Oricum, există o mulţime de necunoscute şi presupuneri până a se realiza acest lucru: nu se ştie dacă particula lui Dumnezeu există într-adevăr, nu se cunoaşte dacă ea ar putea fi creată în acceleratorul de particule şi nu se ştie dacă într-adevăr ea ar putea fi trimisă în trecut.

„Teoria noastră e doar o presupunere, dar nu ar viola nicio lege a fizicii sau orice constrângeri experimentale”, spune Tom Weiler de la Universitatea Vanderbilt. Totuşi, dacă teoria s-ar dovedi a fi corectă, ea ar putea fi utilizată pentru a se trimite mesaje în viitor sau în trecut.

Particula Higgs este legată de o altă particulă care se presupune a exista (bozonul Higgs), dar care n-a fost descoperită experimental până în prezent. Această descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă de ce unele particule au mai multă masă decât altele.

Particula Higgs deţine unica abilitate de a sări din tridimensionalitatea spaţiului şi unidimensionalitatea timpului în care noi trăim într-o dimensiune ascunsă care se presupune a exista. Călătorind prin dimensiunea ascunsă, particulele Higgs ar putea reintra în dimensiunile noastre ori înainte ori după momentul în care ele au ieşit.

„Unul din lucrurile cele mai atractive în această abordare a călătoriei în timp o constituie faptul că ea evită toate marile paradoxuri”, spune Weiler. „Întrucât călătoria în timp e limitată la aceste particule, nu e posibil ca un om să călătorească în timp şi să-şi omoare părinţii înainte ca el să se nască. Totuşi, dacă oamenii de ştiinţă ar putea controla producţia de particule Higgs, ei ar putea trimite mesaje în trecut sau în viitor”.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu