O lume fără Toyota sau Sony? Ce vor face japonezii fără energie nucleară?


În ultimele câteva decenii, energia nucleară a părut că este chiar una foarte bună, comparativ cu energia produsă de cărbuni, văzută ca fiind una foarte poluantă. Cu excepţia accidentului nuclear de la Cernobîl din 1986 (ce a fost rezultatul unei greşeli în construcţia centralei), industria producătoare de energie nucleară nu a avut alte catastrofe asemănătoare.

Dar, în zilele acestea, odată cu exploziile de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), apărute ca urmare a devastatorului cutremur nipon de pe data de 11 martie 2011, s-a demonstrat cât de vulnerabile sunt centralele nucleare la apariţia unor evenimente neaşteptate. Opinia publică japoneză va fi împotriva producerii energiei nucleare pe viitor, deşi aceasta are o contribuţie de 55% din necesarul nipon de energie electrică. Aşa că Japonia va intra într-o eră post-nucleară în care va trebuia să găsească surse înlocuitoare ale energiei atomice.

Electricitatea este sângele oricărei economii mondiale. Şi mai mult decât atât, pentru o ţară atât de industrializată ca Japonia, electricitatea este atât de vitală. Vă puteţi imagina o lume fără Sony, Toyota, Panasonic, Fuji, Nissan sau alte mari corporaţii japoneze? Aşa că autorităţile japoneze se vor afla în viitor în faţa unei mari dileme: pe de o parte, trebuie să asigure necesarul de energie pentru funcţionarea industriei performante a Japoniei, dar pe de altă parte, trebuie să renunţe la energia nucleară care s-a dovedit a fi atât de periculoasă.

Aşadar, trebuie să se găsească o alternativă curată şi sigură la actualele tehnologii care produc electricitate. Energia solară nu poate fi o soluţie viabilă, atât timp cât Japonia nu dispune de un teritoriu fizic suficient pentru a se putea instala toate panourile solare necesare. Nici energia eoliană nu e o alternativă consistentă, din mai multe motive: este zgomotoasă, periculoasă pentru păsări, necesită cantităţi uriaşe de metale rare şi o mulţime de instalaţii.

Ce alternative energetice ar avea Japonia?

Care ar fi atunci alternativele ecologice şi sigure pentru Japonia? Ar fi mai multe, dintre care am aminti:

– utilizarea energiei produse de fuziunea la rece, o tehnologie văzută cu scepticism de oamenii de ştiinţă, dar utilizată cu succes de Marina Statelor Unite (voi prezenta pe viitor mai multe aspecte privind această energie);

– permiterea folosirii energiilor gratuite care se găsesc în tot Universul. Tehnologia „energiei gratuite” există deja şi este cunoscută de decenii întregi, dar este ţinută la secret de marile corporaţii şi de guvernele corupte, pentru ca altfel baronii petrolieri şi cei din industriile înrudite n-ar mai putea obţine profituri de sute de miliarde de dolari anual.

Ce vor hotărî autorităţile japoneze în viitor, rămâne de văzut…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO