Universul participativ al lui Wheeler: fiecare din noi ne creăm propriul Univers atât în prezent cât şi la începutul Big Bangului


Lumea experienţei, „lumea fenomenală” a filozofilor, este o proiecţie interioară a unei posibile realităţi exterioare. Dar faptul că ea este procesată cu ajutorul unor factori generaţi interior înseamnă, inevitabil, că s-ar putea ca ea să nu fie o reprezentare corectă sau adevărată a lumii exterioare. Această idee neliniştitoare poate fi oricând confirmată de ceea ce trăim sub influenţa alcoolului. Pentru filozoful Charles Pierce, lumea subiectivă a simţurilor reprezenta un spaţiu psihologic real, un univers interior pe care el îl numea phaneron.

Deci toţi existăm în interiorul propriului phaneron. Nouă, care cunoaştem teoria universurilor paralele şi a ordinii implicite, această idee nu ne mai pare astăzi atât de curioasă pe cât trebuie să le fi părut filozofilor din secolul al XlX-lea şi de la începutul secolului al XX-lea. Într-adevăr, John Wheeler, recunoscut drept unul dintre cei mai mari fizicieni din ultimele decenii, a susţinut că Universul, orice univers, are nevoie de un observator pentru a lua fiinţă. În 1983, el a avansat o idee cunoscută de atunci drept „universul participativ al lui Wheeler”. Pentru fizicianul american există argumente teoretice foarte serioase care ne permit să presupunem că un observator uman nu dă naştere doar universului prezent, ci şi stării acelui univers cu miliarde de ani înainte de naşterea observatorului. Dacă Wheller are dreptate, atunci fiecare dintre noi, observatorul propriului univers, este responsabil nu doar de existenţa lui acum, ci şi de apariţia lui acum miliarde de ani. Observând dovezile despre Big Bang, noi de fapt îl creăm.

Consecinţele acestei ipoteze sunt pur şi simplu cutremurătoare. Ele ne fac extrem de importanţi — universul este al nostru şi numai al nostru.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock