Cum mi-am activat memorii pe care le credeam de mult uitate cu ajutorul unor mirosuri specifice


Totul s-a întâmplat acum câţiva ani. Am intrat într-o clădire cu nişte treburi; acolo, am simţit deodată un miros ciudat (o combinaţie între clor şi alte arome). Instantaneu, mintea mea a luat-o razna şi am simţit că „m-am teleportat” în copilărie, atunci când aveam 5-6 ani, când intram în grădiniţă şi simţeam acel miros. Mi-am adus aminte perfect holul grădiniţei, cum urcam scările la etaj, cum mă duceam pe la bucătăria instituţiei şi multe alte detalii. Fără acel miros specific, memoria mea de copil de grădiniţă nu s-ar mai fi activat atât de bine. Aşadar, mirosul a fost declanşatorul memoriei.

De ce-am făcut introducerea asta? Pentru că, în conformitate cu un nou studiu publicat în revista „Learning Memory” (linkul îl găsiţi AICI), cel puţin în cazul şoarecilor s-a făcut o legătură între miros şi memorie, anumite arome putând declanşa memoria unei experienţe trecute.

Autorul principal al lucrării este omul de ştiinţe în neurologie Steve Ramirez, de la Universitatea din Boston (SUA). El a creat o „memorie de frică” la şoareci, dându-le o serie de şocuri electrice în interiorul unui container. În timpul acestor şocuri electrice, jumătate din şoareci au fost expuşi la un miros specific (aromă de esenţă de migdale), cealaltă jumătate neprimind nimic. După o anumită perioadă de timp, şoarecii care au fost expuşi mirosului de migdale, aveau o activitate semnificativă în creier, în hipocampus, în zona aferentă memoriei.

Concluzia: mirosul declanşează memoria! Însă, din punctul meu de vedere, nu-i nimic nou sub soare…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock